latinica  ћирилица
15/08/2014 |  21:15 | Autor: RTRS

Dugovanja poplavljenih lokalnih zajednica

Baš kao i građani i gradovi i opštine u Srpskoj, bili oni razvijeni, srednje razvijeni ili nerazvijeni, gotovo da ne mogu da funkcionišu bez kreditnih zaduženja. Dok se jedni zadužuju da bi realizovali važne infrastrukturne projekte, drugi kredite koriste da bi izmirili redovne obaveze.

Najmanje su, ipak, zadužene male lokalne zajednice. I obrnuto - najveće kreditne minuse imaju veće lokalne zajednice.

osim s kreditima većina lokalnih zajednica, koje su u maju poplavljene, bore se i s punjenjem budžeta. Znatno teža situacija je u onim opštinama i gradovima koje su u avgustu doživjeli reprizu majskih poplava. Јoš zbrajaju štetu, a većina je u svom budžeta pokušala da napravi uštede i tako, bez novih kreditnih zaduženja, obezbijede sredstva neophodna za obnovu.

Najviše je zadužena lokalna zajednica s najvećim budžetom - Banjaluka. Pri tom se najveći grad Srpske u dva navrata ove godine borio s vodenom stihijom. Ipak, obaveze uredno izmiruju, bez novih kreditnih zaduženja.

Grad Bijeljina u posljednjih 10 godina zadužio se 69 miliona. Dio kredita već je otplaćen, a ostao je dug od 41 milion-koliko iznosi godišnji budžet ovog grada. Godišnja rata je 5,5 miliona, a zbog ovogodišnjih poplava gradska uprava s bankama je dogovorila odloženo plaćanje za polovinu tog iznosa.

Zaduženje opštine Šamac iznosi 5 200 000 maraka. Iako prve procjene govore da je šteta od majskih poplava u ovoj opštini i više od 20 puta veća od budžeta, Šamac za sada nema problema s vraćanjem kredita.

Šteta koju je Čelinac pretrpio u majskim poplavama iznosi 12,5 miliona i više od dva puta veća je od budžeta ove opštine. Avgust je prema prvim procjenama, donio i veću štetu. I ova opština kreditno je zadužena - godišnja rata 640 000 maraka. Srbac koji se takođe bori sa 8,5 miliona maraka kredita, nakon poplava suočen je sa gotovo praznim računom.

Rukovodstva ovih gradova i opština uzdaju se u pomoć donatorskih sredstava koja su im neophodna da bi život u svojim lokalnim zajednicama pokušali da vrate u normalne tokove.

Banjaluka: Iz budžeta za sanaciju objekata 1.4 milion KM

Iz budžeta grada Banjaluka za sanaciju objekata stradalih u majskim poplavama, biće izdvojeno 1.400.000 maraka. Pravilnikom su regulisani kriterijumi za ostvarivanje prava na pomoć, a osnovni je visina štete i materijalno stanje.

Pravo na ovu pomoć imaće sva domaćinstva kojima je procijenjena šteta veća od 7 hiljada maraka. Da bi ostvarili ovo pravo, vlasnici domaćinstava treba da dostave kopiju lične karte, kopiju tekućeg računa i uvjerenje da je lice stanovalo na adresi poplavljenog objekta prije 15. maja ove godine. Dio sredstava biće potrošen u iste svrhe kada se zbroji šteta od avgustovskih poplava.