latinica  ћирилица
15/08/2014 |  21:56 | Autor: SRNA

Šojgu: Rusija pozdravlja stav Srbije prema sankcijama

Rusija pozdravlja stav Srbije prema sankcijama protiv Rusije, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

"Pozdravljamo stav Srbije o sankcijama protiv Rusije koje su Sjedinjene Američke Države uvele njenim saveznicima zbog trenutne situacije u Ukrajini", rekao je Šojgu poslije sastanka u Moskvi sa ministrom odbrane Srbije Bratislavom Gašićem.

Ruski ministar je ocijenio i da će sankcije možda donijeti izvjesnu dobrobit Rusiji, jer će pokrenuti domaću proizvodnju.

On je rekao da se većina prehrambenih proizvoda za rusku vojsku proizvodi u zemlji, dok će proizvodnja hrane za ostale potrebe biti pokrenuta u Rusiji tokom narednih nekoliko godina.

Šojgu je pohvalio i razvoj vojne i vojno-tehničke saradnje između Rusije i Srbije, koji je pojačan pošto su predsjednici dvije zemlje 2013. godine potpisali deklaraciju o strateškom partnerstvu, javio je Itar tas.

On je ocijenio da je bilateralna vojna saradnja postala praktičnija, orijentisanija i dinamičnija.

Gašić je rekao da Srbija ne razmatra nikakve sankcije protiv Rusije.

"Hvala što poštujete naš stav o ukrajinskoj krizi. Mi pozivamo na mirno rešenje svakog oružanog konflikta, uključujući onaj u Ukrajini. Ne razmatramo nikakve sankcije protiv svoje braće", rekao je Gašić.

On je istakao da vojna saradnja dvije zemlje u 2014. godini predstavlja vrhunac vojne saradnje u istoriji dvije zemlje i ukazao da je tokom ove godine održano vojnih vježbi i drugih događaja, kao nikada ranije.

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić počeo je danas dvodnevnu posjetu Ruskoj Federaciji.