latinica  ћирилица
15/08/2014 |  22:00 | Autor: SRNA

SB UN - Usvojena rezolucija sa ciljem slabljenje "Islamske države"

Savjet bezbjednosti UN usvojio je večeras rezoluciju čiji je cilj slabljenje "Islamske države", islamističke grupe čiji su pripadnici osvojili dijelove Iraka i Sirije.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Savjet bezbjednosti je stavio na "crnu listu" šest članova ove grupe, uključujući portparola i zaprijetio je sankcijama onima koji finansiraju, regrutuju ili daju oružje islamistima.

U rezoluciji se navodi šest članova ove grupe kojima će biti zabranjena putovanja, zamrznuta finansijska sredstva i neće moći da imaju pristup oružju. Na listi je, između ostalih, portparol grupe Abu Muhamad al-Adnani, Iračanin koga neki opisuju kao "najuticajnijeg u grupi" i koji je blizak sa liderom grupe Abu Bakr al-Bagdadijem.

U rezoluciji se najstrožije osuđuju terorističke aktivnosti grupe i nasilna ekstremistička ideologija i stalno, sistematsko i brutalno kršenje ljudskih i međunarodnog prava.

Na "crnoj listi" su, takođe, Said Arif, bivši alžirski vojni oficir koji je pobjegao iz kućnog pritvora u Francuskoj 2013. godine i priključio se drugoj srodnoj islamističkoj grupi "Nusra front" u Siriji, i Abdulah Mohsen Ibrahim al-Čarek iz Saudijske Arabije, koga opisuju kao "vodećeg internet propagandistu islamista" koji predvodi grupu "Nusra front" u Latakiji u Siriji.

U rezoluciji se osuđuje regrutacija stranih boraca i izražava spremnost da se kazne pojedinci koji finansiraju ili pomažu transport stranih boraca.

Savjet bezbjednosti UN izrazio je zabrinutost da "Islamska država", kao i "Nusra front" uzimaju novac od prodaje nafte i osuđuje se svaka direktna ili indirektna trgovinska veza sa islamistima.

Od eksperata UN zahtijeva se da u roku od 90 dana podnesu izvještaj o prijetnji koju predstavljaju islamisti i o detaljima regrutacije i finansiranja.