latinica  ћирилица
15/08/2014 |  23:59 | Autor: sportal.rs

F1: Fetel i dalje najplaćeniji

Na vrhu liste zarada nema nikakvih iznenađenja, trojica na samom čelu imaju istu platu.

Međutim, iznenađenja ima u razlikama u platama između timskih kolega, kao i, može se reći, gornjeg i donjeg dijela liste timova.

Fetel je, očekivano najplaćeniji u Formuli 1, a u odnosu na prošlu godinu dobio je povišicu od devet miliona, što njegovu zaradu za ovu sezonu dovodi do 22 miliona evra.

Zajedno sa njim na čelu je i dvojac iz Ferarija, Fernando Alonzo i Kimi Raikonen, koji će takođe ove godine dobiti po 22 miliona evra, prenosi B92.

Iza njih trojice slijedi vozač Mercedesa Luis Hamilton sa 20 miliona, ispred DŽensona BAtona iz Meklarena sa 17 miliona i timskog kolege Nika Rosberga. Nijemac trenutno vodi u generalnom plasmanu, ali ima za osam miliona manju platu od svog timskog kolege.

Razlike u odnosu na ostale vozače su velike. Tako će Felipe Masa, poslije prelaska iz Ferarija u Vilijams, ove godine dobiti ček na četiri miliona evra, isto kao Niko Hulkenberg u Fors Indiji.

Uprkos tome što je iz Meklaena prešao u Fors Indiju, Serđo Perez će dobiti dvostruko veću platu nego prošle godine, od tri miliona evra. I Roman Grožan i Pastor Maldonado dobiće istu sumu od Lotusa, dok rukieja Meklarena Kevina Magnusena očekuje plata od milion evra.

Milion dolara za ovu sezonu dobiće i Valteri Botas, a možda najveće iznenađenje je plata drugog vozača Red Bula Danijela Rikarda. Mladi Australijanac ove godine će zaraditi "samo" 750.000 evra, iako je već uspio da svojim rezultatima u sjenku baci Fetela. Zbog toga je izvjesno da Rikarda očekuje velika povišica na kraju ove sezone.