latinica  ћирилица
17/08/2014 |  10:20 | Autor: B92

MOK pozvao sportiste da šalju "selfije"

Ljetnje Olimpijske igre mladih svečano su otvorene u subotu u Nandžingu, i trajaće do 27. avgusta.

Ceremonija otvaranja ostala je u znaku poziva predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha upućenog sportistima i gledaocima da objave takozvane "selfi" fotografije na društvenim mrežama.

“Dragi mladi sportisti, ovo su vaše igre. Ovo je vaš trenutak. Dakle, mladi sportisti, molim vas da mi se pridružite i da oborimo rekord po broju napravljenih "selfi fotografija", rekao je Bah.

Nakon tih riječi, Tomasu Bahu se na bini pridružilo petoro mladih sportista: Lilija Mamar iz Maroka, Јahel Hajd sa Јamajke, Dilikiati Dilana iz Kine, mlada srpska teniserka Ivana Јorović i Gabrijele Famausili sa Novog Zelanda koji su sa njim napravili "selfi".

“Slanjem ovog 'selfija' šaljete snažnu poruku cijelom svijetu. Vi pokazujete svoju strast prema sportu i posvećenost fer-pleju. Pokazujete da je olimpijski sport više od konkurencije. On se zasniva na dijeljenju, učenju i druženju sa sportistima širom svijeta“, dodao je predsjednik MOK.

Ceremonija je naglasila bogatu istoriju Nandžinga i Kine i njihove znamenitosti. a otvaranju su prisustvovali i predsjednik Narodne Republike Kine Ksi Đinping, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun i počasni predsjednik MOK Žak Rog.