latinica  ћирилица
17/08/2014 |  18:35 | Autor: TANЈUG

Obama prekida odmor zbog sastanaka sa Bajdenom

Američki predsednik Barak Obama prekinuće odmor i vratiće se u Vašington zbog sastanka sa potpredsjednikom DŽozefom Bajdenom i savjetnicima.

Time će se predsjednik SAD vratiti sa odmora tačno na polovini prvobitnog plana trajanja zbog sastanka, čija tema nije poznata.

Zasad nije jasno zašto predsjednik SAD prekida odmor, a agencija AP navodi da je moguće da je to zbog kritika da on provodi dvije nedjelje na odmoru u jeku mnogih kriza - i u zemlji i u inostranstvu.

Obama je, ipak, prvu nedjelju odmora proveo radno - davao je izjave povodom američke vojne akcije u Iraku i sukobima policije i demonstranata u Fergusonu, a pozivao je i strane lidere da razgovaraju o tenzijama između Ukrajine i Rusije, kao i Izrael i Hamas.

"Smatram da treba reći da je zbog komplikovanih situacija u svijetu, predsjednik i dalje angažovan", izjavio je portparol Bijele kuće Erik Šulc.

Kako je navedeno, Obama će se u utorak ponovo vratiti na ostrvo Martas Vinjard.

Predsjednik SAD je sve ljetne odmore bar djelimično provodio na ovom ekskluzivnom ostrvu u Masačusetsu od kako je na funkciji predsjednika, sem 2012. godine, kada se kandidovao za drugi mandat.

U vrijeme kada je odlazio na odmor, prije osam dana, agencije su napomenule da će se vratiti na dva dana u Vašington.

Njegovi savjetnici ni tada nisu željeli da iznose detalje o razlozima Obaminog povratka, navodeći samo da želi lično da održi neke sastanke u Bijeloj kući.