latinica  ћирилица
18/08/2014 |  10:11 | Autor: SRNA

Monsanto - Srbiji nije donirano GMO sjeme

Vodeća svjetska kompanija za proizvodnju genetski modifikovanog sjemena "Monsanto" negira da u Srbiji prodaje genetski modifikovane kulture i da je poplavljenim područjima donirao GMO sjeme.

Direktor Sektora za odnose sa javnošću ove kompanije Brendon Mičner rekao je da je da "Monsanto" ugroženim područjima u poplavama u Srbiji donirao konvencionalno sjeme kukuruza i povrtarskih kultura.

"Sjeme smo donirali u saradnji sa Vladom Srbije i zvaničnim institucijama, u skladu sa važećim zakonskim propisima. Svo donirano sjeme je na granici Srbije uzorkovano i testirano na GMO u skladu sa propisima", rekao je Mičner za "Večernje novosti", podsjećajući da je "Monsanto" i vodeći proizvođač konvencionalnog sjemena u Evropi.

On je rekao da ukupna maloprodajna cijena sjemena koje je donirao "Monsanto" poplavljenim područjima na Balkanu iznosi 600.000 američkih dolara.

Mičner kaže da je netačno da "Monsanto" ima njive u Srbiji koje su eksperimentalno zasijane ovim sjemenom.

"u mnogim zemljama svijeta `Monsanto` posluje isključivo u skladu sa lokalnim zakonima i da GMO sjemenom trguje samo u zemljama u kojima uživa široku političku podršku", rekao je Mičner.