latinica  ћирилица
18/08/2014 |  10:33 | Autor: RTRS

Karijera obilježena kontroverzama: Prvi minuti u dresu Barselone (FOTO i VIDEO)

Luis Suarez će danas odigrati prve minute u dresu Barselone, ali Katalonci će nešto više od dva mjeseca čekati na njegov zvanični nastup. Bez obzira na nesporni talenat, Englezi su odahnuli zbog njegovog odlaska.

Ostrvo može odahnuti, “nestašni“ momak se preselio na Pirineje. Neki ga smatraju mašinom za postizanje golova, neki isuviše sebičnim fudbalerom, dok ga neki etiketiraju kao previše prljavog igrača o čemu svjedoči veliki broj kartona i kontoverzi u karijeri. Јedno je nesporno, riječ je o fubaleru koji ima nevjerovatan osjećaj za gol. Njegovo ime je Luis Suarez ( Luiz Alberto Suarez Diaz).

Direktor engleske Premijer lige Ričard Skudamore prije nekoliko dana je izrazio zadovoljstvo što je Suarez napustio ligu.

"Odličan je igrač i to ne osporavam. On je proglašen najboljim igračem od strane samih igrača i medija i to zasluženo, ali samo se čekalo na neki novi incident."

Svoj igrački put krčio je preko Nacionala, Gronignena, Ajksa i Liverpula, sve do Barselone.

Do velike prekretnice u njegovoj karijeri došlo je 2007. kada prelazi u redove Ajaksa za sumu od oko 7.5 miliona evra. Posljednja sezona u “zemlji lala“ mu je donijela naslov najboljeg strijelca i najboljeg igrača holandske lige. Do ovih titula je došao tako što je u 33 utakmice u prvenstvu mreže protivnika pogodio 35 puta, a sezonu je završio sa 49 golova na 48 utakmica u svim takmičenjima.

Karijeru 2011. nastavlja na Ostrvu. Liverpul je njegov prelazak na "Enfild" koštao 27 miliona evra. Naredne godine sa "Redsima" podiže trofej Liga kupa.

Gol mašina

Kada ga krene, puni mreže protivnika do kraja. U martu 2014. Suarez je postigao svoj šesti het - trik u Premijer ligi te ušao u u istoriju kao igrač kojem jer to u toku karijere uspjevalo najviše puta. Zahvaljujući odličnim igrama u aprilu 2014. se okitio tiitulama igrača sezone, i igrača godine u Engleskoj. Sa 31 postignutim golom, osvojio je "Zlatnu kopačku" Premijer lige, te sa Kristijanom Ronaldom podijelio "Zlatnu kopačku" kao najbolji strijelac Evrope.

 

Problemi u reprezenaciji

Debi u nacionalnom dresu 2007. godine protiv Kolumbije obilježio je isključenjem zbog dva žuta kartona.

Na Svjetskom prvenstvu u Јužnoafričkoj Republici bio je drugi strijelac Urugvaja sa tri pogotka u 6 nastupa, te je time pomogao timu da osvoji četvrto mjesto. On ih je sam uz pomoć stative uveo u polufinale, kada je udarac fubalera Gane u 120 minuti sa linije izbacio rukom, a Ganci nisu uspjeli realizovati jedanaesterac.

Na Mundijalu u Brazilu, sa dva gola izbacio je Englesku iz trke za prolazom u nokaut fazu. Međutim, ova dva gola nisu ono što je obilježilo nastup Luisa Suareza u Brazilu...

Vrela krv

Na sjajne utakmice i nevjerovatne golgeterske sposobnosti Suareza sjenku je bacilo njegovo ponašanje i kontroverze koje ga prate u toku karijere. Pored spomenute situacije "vađenja" lopte iz gola protiv Gane sa SP iz Јužnoafričke Republike, njegov nastup u Brazilu ostaće zapamćen po tome što je ugrizao za rame fubalera Italije Đorđa Kjelinija te tako zaradio suspenziju od četiri mjeseca a nacionalni dres neće nositi u narednih devet utakmica! I to nije sve... Zbog ovog incidenta poker kompanija "888" raskinula je sponzorstvo sa Suarezom.

Međutim, ovo nije bio prvi napad Urugvajca na protivničke igrače. Najprije je u dresu Ajaksa 2010. godine ugrizao protivnika iz PSV-a Otmana Bakala za rame iz PSV-a i bio kažnjen. Zatim je u dresu Liverpula u susretu sa Čelzijem ugrizao i Branislava Ivanovića za ruku te je zaradio deset utakmica suspenzije.

 

Njegovim ispadima ni ovdje nije kraj. Rasno vrijeđanje protivničkog fudbalera Patrisa Evre na meču sa Mančester junajtedom, "olakšalo" ga je za 40.000 funti, te osam utakmica suspenzije.

Čitav slučaj nije prošao neprimjećen kod “tviteraša“ koji su svojom kreativnošću Suarezu podarili neke nove osobine, uglavnom ga prikazujući kao vampira, ili glodavca koji se domogao Kjelinijeve sličice iz albuma, ili kao čovjeka koji je “zagrizao 'Apple'-ovu jabuku“.

Nova stanica

Uprkos svemu, Suarez je najskuplje ovogodišnje pojačanje dosadašnjeg toka ljetnog prelaznog roka! Sa "Enfilda" se preselio na "Nou kamp" za 94 miliona evra (uključujući i bonuse). Odluka Katalonaca je u najmanju ruku diskutabilna jer su u svoje redove doveli igrača koji je suspendovan na četiri mjeseca i na čije čije usluge neće moći računati do novembra. Doduše, dobio je dozvolu da trenira i igra prijateljske mečeve, pa će tako ipak zakoračiti danas na teren u prijateljskom meču protiv meksičkog Leona.

A onda će Barselona sa linijom Suarez – Mesi - Nejmar sigurno biti prava noćna mora za protivnike.

Katalonci su spremili video u kome predstavljaju svoje novo pojačanje u 9 tačaka:

1) Nikad nije zabio manje od 10 golova u sezoni

2) Igrao je u Nacionalu, Groningenu, Ajaksu, Liverpulu prije Bascelone

3) Najbolji strijelac u Erediviziji i Premijer ligi, to je uspjelo samo Rudu van Nistelroju

4) 17. Urugvajac koji je zaigrao za Barselonu

5) Drugo pojačanje iz Liverpula

6) 24 godine je prošlo od potpisivanja zadnje Zlatne kopačke - Hriste Stoičkova

7) Najviše asistencija u ligi prošle sezone, čak 12

8) Najbolji strijelac u istorjii Urugvaja s 41 golom

9) Nikad nije igrao protiv Barselone

Hoćemo li uživati u velikim majstorijama Urugvajca ili ćemo svjedočiti novim epizodama njegovih "nestašluka", koji će ga ponovo udaljiti sa terena, vidjećemo u novoj sezoni Primere koja je pred nama.

PRIPREMIO: BOЈAN MIČIĆ