latinica  ћирилица
18/08/2014 |  11:18 | Autor: SRNA

Mitrović: Opstrukcije u radu Instituta za nestala lica BiH

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović izjavio je da bi Savjet ministara BiH do kraja avgusta trebalo da donese odluku o preuzimanju osnivačkog akta Instituta od Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

"U suprotnom, tražićemo da se proces traženja nestalih lica u BiH vrati na nivo entiteta koji se statistički pokazao daleko uspješnijim", rekao je Mitrović Srni.

Mitrović nije isključio mogućnost da porodice poginulih iz Republike Srpske preduzmu radikalnije mjere 29. avgusta, uključujući demonstracije povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, da bi iskazale nezadovoljstvo procesom traženja nestalih Srba u BiH i radom Instituta.

On je rekao da nije iznenađen činjenicom da Kolegijum direktora Instituta za nestala lica BiH nije uspio postići konsenzus u vezi sa izvještajem o radu Instituta za 2013. godinu, jer je taj izvještaj identičan izvještajima iz prethodnih godina.

"Provodi se namjerna sporost i opstrukcija u radu Instituta za nestala lica BiH. U tome učestvuje Tužilaštvo BiH koje čak i diktira neke elemente, koji imaju oblike političke i finansijske korupcije", tvrdi Mitrović.

On je podsjetio da su već pet godina istekli mandati trojici članova Upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH.

"Savjet ministara BiH, kao jedan od suosnivača Instituta, sve je prepustio Međunarodnoj komisiji za nestala lica, koja iz nekih centara moći diktira sadašnji sistem traženja nestalih lica u BiH, sa elementima nezakonitog i krivičnog djela u vezi sa 618.000 KM držanih na nekom posebnom računu bez ikakve transparentnosti", naveo je Mitrović.

Mitrović je rekao da ICMP opstruiše identifikaciju 625 tijela u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj i na sve moguće načine sprečava da se to uradi u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske.