latinica  ћирилица
18/08/2014 |  16:36 | Autor: SRNA

Dodik sutra na obilježavanju stogodišnjice Cerske bitke

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće sutra u Tekerišu kod Loznice, obilježavanju 100 godina od Cerske bitke.

Obilježavanje će biti održano u okviru spomen-kompleksa "Cerska bitka" sa početkom u 11.00 časova, najavljeno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Patrijarh Srpski Irinej će sutra, povodom stotinu godina od Prvog svjetskog rata, služiti svetu arhijerejsku liturgiju u Spomen crkvi na Ceru. Liturgija će biti služena u 8.00 časova, a pomen cerskim junacima će biti služen u 11.00 časova kod spomenika na Tekerišu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić predvodiće centralnu ceremoniju u 11.00 časova, u okviru spomen-kompleksa Cerska bitka na Tekerišu kod Loznice.

Srpska vojska porazila je u avgustu 1914. godine pod komandom generala Stepe Stepanovića mnogo nadmoćniju austrougarsku vojsku, izazvavši nevjericu u Beču i Berlinu, ali i oduševljenje među saveznicima. Udarni dio Cerske bitke odigrao se u noći 15. na 16. avgust 1914. godine, a bitka je okončana kao prva velika saveznička pobjeda u Prvom svjetskom ratu koju je izvojevala srpska vojska.

Širom Evrope tada se pronio glas da je "malena" Srbija uspela da porazi austrougarske trupe," što je povećalo ugled Srbije.