latinica  ћирилица
18/08/2014 |  16:47 | Autor: RTRS

CIK ovjerio liste za kompenzacione mandate

Centralna izborna komisija BiH ovjerila je 80 kandidatskih listi za dodjelu kompenzacionih mandata sa ukupno 952 kandidata.

Nakon razmatranja izvještaja o izvršenim provjerama CIK je saopštio da su do isteka roka liste dostavila 74 ovjerena politička subjekta.

Na današnjoj sjednici donesena je odluka o izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van BiH, prema kojoj se na izvodu nalazi ukupno 42.008 birača. Uslove za upis birača u izvod iz Centralnog biračkog spiska ne ispunjava ukupno 5.096 osoba.

Komisija je odredila i pet biračkih mjesta koja će biti otvorena za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, i to u ambasadama BiH u Beču i Berlinu, te u generalnim konzulatima BiH u Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu.

Ovjerena je prijava koalicije "Savez za promjene - Laktaši" za učešće na prijevremenim izborima za načelnika opštine Laktaši. Koaliciju čine Srpska demokratska stranka i Narodni demokratski pokret.

Danas je počeo i proces štampanja i pakovanja glasačkih listića, prvo testnih za obuku članova biračkih odbora, nakon čega slijedi štampanje i pakovanje glasačkih listića, koji će se dostavljati biračima koji glasaju putem pošte, te svih ostalih glasačkih listića. Posao štampanja i pakovanja glasačkih listića radi kompanija "Atlantik BB" Banjaluka.

Na oktobarskim izborima za 10 odsto više birača

Centralna izborna komisija BiH je danas na hitnoj sjednici odlučila da pravo glasa izvan BiH na opštim izborima ima 42.008 birača, što je za oko deset procenata više nego na prethodnim izborima.

Utvrđeno je da 5.096 ljudi nije ispunilo uslove za glasanje putem pošte, odnosno van granica BiH.

Ermin Kos, šef sektora za izbore pri CIK-u, objasnio je da neki prijavljeni birači iz inostranstva nisu imali dokaze identiteta, neki nemaju državljanstvo BiH, a ponovo je bilo slučajeva da su za glasanje prijavljene i umrle osobe.

"Zbog kršenja Izbornog zakona BiH podnijećemo krivične prijave, jer znamo identitet osoba koje su za glasanje prijavile preminule ljude. Takođe, u 313 slučajeva imali smo sitauciju da je na jednoj adresi prijavljeno i po deset osoba, ali naknadnim provjerama nismo mogli stupiti u kontakt s tim ljudima", naveo je Kos.