latinica  ћирилица
18/08/2014 |  16:49 | Autor: Agencije

Asanž najavio izlazak iz ambasade Ekvadora

Osnivač sajta "Vikiliks" DŽulijan Asanž saopštio je danas da će uskoro napustiti ekvadorsku ambasadu u Londonu, ali nije rekao kada, niti je naveo razloge za ovakvu odluku.
 - Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

On je novinarima izjavio da mu je zdravlje pogoršano za vrijeme boravka u ambasadi Ekvadora, od čijih vlasti je 2012. zatražio politički azil.

"Biti zatočen na različite načine u ovoj zemlji bez optužnice već četiri godine, a dvije godine u ambasadi koja nema prostor za izlazak na vazduh, a iz tog razloga ni sunčeve svjetlosti... to je okruženje u kojoj bi svaka zdrava osoba ubrzo imala određene poteškoće", rekao je Asanž.

"Uskoro ću napustiti ambasadu, ali ne iz onih razloga koje ćete pročitati u Mardokovoj štampi ili čuti na Skaj njuzu", rekao je Asanž, a mediji navode da to znači da on ne napušta ambasadu iz zdravstvenih razloga kako je ranije javio Skaj njuz.

Asanž je naveo i da je bio primoran da se skriva iako "četiri godine nije bila podignuta nikakva optužnica".

"Tokom cijelog ovog perioda nisam optužen. Evropa bi trebalo da bude mjesto na kome se poštuju vladavina prava i osnovna ljudska prava, ali nekako se situacija razvila kako za mene, tako i za druge, da se osnovna prava, koja su prihvaćena u svijetu više ne poštuju", rekao je Asanž.

"Kao prvo - nisam optužen ikada ni za jedan prestup, ni u Britaniji, ni u Švedskoj. Kao drugo - osnova za dobijanje azila ovdje je istraga SAD o meni i Vikiliksu. Pogrešno je izvještavano da su me žene u Švedskoj optužile za težak slučaj silovanja. To je laž", naglasio je on.

Portparolka Vikiliksa je rekla da Asanž da planira da napusti ambasadu čim bude postignut dogovor sa britanskom vladom.

"Situacija mora da se okonča - dvije godine su prosto predug period. Nastavićemo da mu pružamo zaštitu. I dalje smo spremni da razgovaramo sa britanskom i švedskom vladom o pronalasku rješenja za ozbiljno kršenje Asanžovih ljudskih prava", rekao je šef ekvadorske diplomatije Rikardo Patino, koji je prisustvovao ovoj pres konferenciji.

Ako napusti ambasadu Ekvadora, Asanž će odmah biti uhapšen, budući da se ispred ambasade danonoćno nalazi dežurna policijska patrola koja nadgleda zgradu.

Mediji su proteklih dana prenijeli da Asanž ima srčane i probleme sa plućima zbog čega mu je potrebno bolničko liječenje. I on sam je potvrdio da ima srčane probleme, kao i hronične probleme sa plućima, a bori se i sa visokim krvnim pritiskom i ima probleme sa vidom; sve kao rezultat dvogodišnjeg boravka u ekvadorskoj ambasadi.

Asanž (43) je suočen sa hapšenjem po optužbama za silovanje i seksualno uznemiravanje u Švedskoj, čije vlasti su u julu potvrdile i dalje ostaje na snazi nalog za njegovo hapšenje.

Njegovo izručenje traže i SAD, koje smatraju da je objavljivanjem na Vikiliksu tajni o američkoj politici i diplomatiji nanijeta šteta američkoj nacionalnoj bezbjednosti, zbog čega Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga preda SAD.