latinica  ћирилица
18/08/2014 |  16:56 | Autor: SRNA

"Kočićeva nagrada" treba da bude najznačajnija

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je danas da "Kočićeva nagrada" treba da bude najznačajnija nagrada u domenu kulturnog stvaralaštva Srpske, kao i da se putem laureata promoviše kultura Srpske.
Zadužbina Petar Kočić Banjaluka-Beograd, dodjela nagrada - Foto: SRNA
Zadužbina Petar Kočić Banjaluka-Beograd, dodjela nagradaFoto: SRNA

Ove godine postavljen je ozbiljan zadatak da bude unaprijeđen dosadašnji nivo saborovanja i da se vidi koji bi to trebalo da bude iskorak za naredni, jubilarni "50. Kočićev zbor", rekao jer ministar Mutabdžija prilikom posjete umjetnicima Likovnog saborovanja "Zmijanje 2014" u Bronzanom Majdanu kod Banjaluke.

- Nesumnjivo je da je 50 godina "Kočićevog zbora" veliki izazov za sve nas u Srpskoj i da zahtijeva da kulturno stvaralaštvo Srpske dignemo iznad nivoa onoga što se obično naziva etno-segment naše kulture, protkan određenim stvaralaštvom bilo da je ono likovno, pjesničko ili neko drugo - istakao je Mutabdžija.

Prema njegovim riječima, to je veliki izazov u materijalnom, ali, prije svega, u umjetničkom smislu. Naglasio je da nove manifestacije koje su planirane ove godine u okviru "49. Kočićevog zbora" predstavljaju vid traženja novih vizuelnih i uopšte umjetničkih izraza.

Likovnim saborovanjem juče je počeo "49. Kočićev zbor", u okviru kojeg će biti organizovano niz programskih sadržaja do 31. avgusta.