latinica  ћирилица
18/08/2014 |  19:30 | Autor: SRNA

Završena 24. likovna kolonija "Rakani"

U Novom Gradu večeras je zatvorena 24. Likovna kolonija Rakani izložbom djela nastalih u proteklih osam dana.
Likovna kolonija Rakani - Foto: Glas Srpske
Likovna kolonija RakaniFoto: Glas Srpske

To je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja koji ima svoju tradiciju. Ove godine je značajno i da smo otvorili muzejsku zavičajnu zbirku, kaže Rajilićeva. Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić kaže da ovaj grad posebnim čini Likovna kolonija Rakani.

Direktor Kulturno-obrazovnog centra Јesenko Trbojević zahvalio je svim umjetnicima na učešću i na umjetničkim djelima koje su stvorili.

"I ove godine smo obogatili fundus Kolonije, a trudili smo se da budemo dobri domaćini", rekao je on.

Dokumentarista galerije Mirjana Drljača rekla je da su ove godine u radu Likovne kolonije nastala 24 djela - četiri akvarela i 20 slika.

"Izuzetno smo zadovoljni nastalim djelima, iako smo imali malih problema sa vremenskim prilikama, ali su slikari dali sve od sebe da se Kolonija uspješno privede kraju", izjavila je Drljača.

Prema njenim riječima, naredne godine se navršavaju tri decenije od pokretanja Likovne kolonije u Rakanima, što je ozbiljan jubilej koji treba obilježiti onako kako zaslužuje.

"Imamo vrijednu zbriku djela nastalih u radu Kolonije i pred nama je period kad bismo trebali napraviti ozbiljan katalog ili monografiju prateći tri decenije rada. Posebno je vrijedno što imamo stalnu postavku u galeriji, a ove godine pruža se mogućnost za renoviranje novog prostora gdje se može izložiti još slika", kaže Drljača.

Planirano je, rekla je ona, da se zbirka prikaže u najznačajnijim galerijama Republike Srpske i Federacije BiH, a postoje dogovori za gostovanje izložbe u Srbiji i Austriji.

Dragoslav Husar iz Pančeva učesnik je kolonije drugi put.
"Velika je čast kad slikara pozovu dva puta zaredom, a i ove godine nosim lepa iskustva sa druženja i rada sa divnom ekipom iz Republike Srpske i Srbije", kaže Husar.

Olga Đorđević iz Niša kaže da je poenta učešća na kolonijama razmjena isustava, upoznavanje novih ljudi i ambijenata, rad i druženje.

Dalibor Rađenović iz Novog Grad po treći put je stvarao u Koloniji, a ovogodišnju atmosferu je ocijenio odličnom.

Osim njih, ove godine na obalama Une nova djela su stvarali i Miroljub Đorđević iz Niša, Stojanka Đorđić - Nikolić iz Beograda, Čedomir Kesić iz Pančeva, Radivoje Dragin iz Novog sada, Nataša Konjević iz Banjaluke, Una Kosić iz Temerina, Sanja Stupar i Davor Mulalić iz Novog Grada.

Početak rada ovogodišnje kolonije ozvaničen je 11. avgusta izložbom djela nastalih u prošlogodišnjem sazivu.

Likovnu koloniju Rakani, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i opštine Novi Grad, organizuje Kulturno-obrazovni centar.