latinica  ћирилица
18/08/2014 |  20:09 | Autor: RTRS

Djeca sa Kosova u posjeti Srpskoj

Oko 400 djece sa Kosova i Metohije narednih sedam dana boraviće u nekoliko gradova Srpske, a domaćini su se potrudili da im boravak učine što sadržajnijim i zanimljivijim.

Posjetili smo i Mrkonjić Grad koji je ugostio pedeset mališana. Tri najbolja drugara iz Gračanice oduševljeni su što je njihov domaćin postala teta Mira koja ih od milja već zove svojom djecom. 

Tri musketara, kako ih prozvaše nastavnici u Gračanici, pričali su nam da život na Kosovu nije lak. Trinaestogodišnji Marko Ristić kaže da ih ne uznemiravaju u njihovom selu, što nije slučaj kada odu u susjedno selo.

Marko, Srđan i Uroš i u Gračanici su nerazdvojni - pomažu jedan drugome da savladaju tinejdžerske probleme. Srećni su, kažu, što sva trojica i u Mrkonjić Gradu borave zajedno.

Njihova domaćica Mira Stojičić nada se da će se i njoj pružiti prilika da dječake posjeti u njihovom zavičaju i da ih upozna sa svojom djecom.

Oko 400 porodica iz Srpske ugostiće djecu sa Kosmeta. U realizaciju projekta koji organizuje Odbor za pomoć Srbima sa KiM pridružili su se i brojni nastavnici, direktori osnovnih škola i predstavnici opština.

Razgledanje prirodnih znamenitosti, sportske i kulturne aktivnosti - samo su dio programa koji su pripremile lokalne zajednice, ali, kao što je za očekivati, mali gosti sa Kosova najviše se raduju novim prijateljstvima.