latinica  ћирилица
19/08/2014 |  08:00 | Autor: TANЈUG

Pahor danas predlaže mandatara

Pregovori o formiranju nove slovenačke vlade u završnoj su fazi i nakon što je protekle sedmice održao konsultacije sa svim parlamentarnim strankama predsjednik države Borut Pahor danas će parlamentu i zvanično za novog premijera predložiti pravnika Miru Cerara.

Stranka Mire Cerara (SMC) na izborima 13. jula osvojila je relativnu većinu u novom parlamentu u kojem od 90 članova ima 36 zastupnika.
O Pahorovom prijedlogu parlamentarci će morati da se izjasne u roku, ne dužem od sedam dana, a za izbor novog premijera potrebna je natpolovična većina od 46 glasova.

Očekuje se da će pre toga, do kraja ove sedmice, biti parafiran i koalicioni dogovor stranaka koje će učestvovati u budućoj vladi Cerara koji danas nastavlja završne razgovore o formiranju koalicije.
Dogovor da uđu u buduću vladu Cerar je već postigao s Demokratskom strankom upenzionera (DESUS) i Socijalnim demokratima (SD), a postoji mogućost da u koaliciju uđe i Savezništvo Alenke Bratušek (SAB).

Prema slovenačkom Ustavu, parlament najpre mora izabrati predsjednika vlade, a nakon toga u roku od dvije sedmice glasati i o njegovom predlogu za novu vladu, odnosno o listi ministara.

Prema sadašnjem razvoju situacije i u slučaju da Cerar bude potvrđen za mandatara, njegova bi vlada u parlamentu mogla da bude izabrana sredinom septembra, nakon čega bi položila zakletvu.
U slučaju da se Cerarovoj koaliciji pridruži i stranka Bratušekove, koja ima četiri zastupnika, vlada bi imala komotnu većinu u novom parlamentu od 56 glasova, a ukoliko se stranka premijerke u odlasku ne odluči na ulazak u vladu imala bi 52 glasa.

Cerar, koji je ubjedljivo pobedio na prevremenim parlamentarnim izborima 13. jula, akcenat na svoje buduće djelovanje stavlja na jačanje pravne države i stvaranje pretpostavki za izlaz iz ekonomske krize.
Cerarova vlada bi, prema trenutnim planovima, imala 16 ministarstava.