latinica  ћирилица
19/08/2014 |  09:17 | Autor: SRNA

Merkel: Sankcije na nesreću bile neophodne

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je da su sankcije EU protiv Rusije "na nesreću bile neophodne" da bi se poslala poruka da je Zapad ozbiljan u svom stavu prema krizi u Ukrajini.
Angela Merkel - Foto: AP
Angela MerkelFoto: AP

"Naravno da treba da pokušavamo da pronađeno političko rješenje situacije u Ukrajini, ali mislim da je isto tako bilo neophodno da postignemo saglasnost o sankcijama protiv Rusije kako bi iskazali da smo ozbiljni u svojim uvjerenjima", rekla je Merkelova na konferenciji za novinare u prijestonici Letonije, Rigi nakon sastanka sa premijerom Laimdotom Straujumom.

Merkelova je izrazila razumijevanje za zabrinutost tri baltičke države i Poljske zbog mogućeg prelivanja krize iz Ukrajine i najavila je pružanje pune podrške.

"Moramo osigirati da sve članice NATO-a koje su ugrožene ili su u opasnosti budu uvjerene u našu podršku. Moramo pokazati da ćemo odgovoriti na bilo koju vrstu prijetnje i da ćemo govoriti jedinstvenim glasom", naglasila je Merkelova.

Ona je dodala da će na planiranom samitu NATO-a u Velsu u septembru biti donesena odluka o pitanju stalnih baza NATO-a u regionu Baltika.

EU je tokom prošlog mjeseca uvela nove sankcije Moskvi zbog navodne podrške profederalnim snagama na istoku Ukrajine.

Moskva je uzvratila jednogodišnjom zabranom uvoza na većinu prehrambenih proizvoda iz SAD i EU, što je imalo velike posljedice na određene članice evropskog bloka.

Mađarski premijer Viktor Orban je krajem prošle sedmice izjavio da evropske sankcije Rusiji "imaju jače posljedice po Budimpeštu nego Moskvu, te da bi Brisel trebalo ponovo da razmotri cjelokupnu politiku".