latinica  ћирилица
19/08/2014 |  10:01 | Autor: SRNA

Srbija, Bugarska i Grčka predsoblje za emigrante

Direktor beogradskog Centra za strateške alternative Dušan Proroković rekao je su zbog sukoba na Bliskom istoku najcrnje prognoze da Bugarsku, Srbiju i Grčku čeka sudbina predsoblja za bliskoistočne i srednjoazijske emigrante.
 - Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

"Od razvoja situacije na Bliskom istoku zavisi i ukupno postavljanje Turske, koja je važna za Balkan, pitanje radikalizacije balkanskih muhamedanaca, ali i, što najviše plaši, mogućnost pokretanja velikih migracionih talasa ka Evropi", rekao je Proroković.

Ističući da Ukrajina i Bliski istok, kao dva velika geopolitička žarišta, presudno utiču na stabilnost Balkana i ukupni položaj Srbije, Proroković je za "Danas" istakao da će od toga kako se bude razvijala ukrajinska kriza zavisiti i energetska bezbjednost Srbije, izvoz, investicije, postojanje manevarskog prostora u spoljnoj politici.

On je ocijenio da će angažman srpskih dobrovoljaca u Ukrajini biti završen kada se okonča rat u toj zemlji, dok je vrbovanje i regrutacija mladih muslimana širom Evrope za učešće u bliskoistočnim paravojnim formacijama ozbiljan i dugoročan projekat.

Proroković je istakao da više pažnje treba posvetiti na muslimanski faktor u Raškoj u Srbiji, i koliko je moguće u BiH, gdje stvari stoje drugačije i gdje se nešto može preduzeti.

"Pasivno smo posmatrali sve što se po ovom pitanju dešavalo prethodnih godina u Francuskoj, Danskoj, Nemačkoj... Ništa nije preduzimano, sve dok sada nije `zaigrala mečka pred našim vratima", istakao je Proroković.

Komentarišući porast antiameričkog raspoloženja među kosovskim Albancima, on je rekao da nije riječ o antiamerikanizmu, mada i njega ima, već prije svega o antizapadnjaštvu, ali da je paradoksalno da takav trend svuda u svijetu podstiču sami Amerikanci.

"Radikalnom islamu je namenjena uloga američke pešadije u Evroaziji. Al Nusra, Kavkaski emirat, Muslimanska braća, ISIL treba da posluže za destabilizaciju teritorije koju su anglosaksonski teoretičari nazvali rimlendom", naveo je Proroković.

On je dodao da se time produžava američka dominacija na cijeli naredni vijek, a albanski muslimani su, takođe, "dio te jednačine".

"Nestabilan Balkan može biti jedno od geopolitičkih žarišta koje će sprečiti povezivanje EU i Evroazijskog saveza i stvaranje velikog kontinentalnog ekonomskog bloka od Lisabona do Vladivostoka. Radikalizacija Albanaca nije nikakva pretnja po američke interese, nego pre svega po interese evropskih država, a donekle i Rusije", ocjenjuje Proroković.