latinica  ћирилица
19/08/2014 |  10:42 | Autor: TANЈUG

Policija u Fergusonu pod teškom paljbom, 31 uhapšen

Policija u gradu Fergusonu u američkoj saveznoj državi Misuri se danas našla "pod teškom paljbom" tokom sinoćnjih protesta koji već devet dana traju zbog ubistva mladog Afroamerikanca Majkla Brauna, a istovremeno je uhapšena 31 osoba.
Protesti u Americi - Foto: AP
Protesti u AmericiFoto: AP

"Policajci nisu ispalili nijedan jedini metak, uprkos tome što su se našli pod teškom paljbom", izjavio je policijski načelnik Ron DŽonson na konferenciji za štampu, dodajući da je policija od demonstranata zaplijenila dva pištolja, prenio je Rojters.

Policija je upotrijebila suzavac da bi rastjerala demonstrante u Fergusonu, gdje ne prestaju napetost i neredi zbog ubistva crnog tinejdžera Majkla Brauna, kojeg je usmrtio policajac bijelac prije devet dana.
Policija u opremi za razbijanje demonstracija uz podršku oklopnog vozila i helikoptera koji je nadlijetao demonstrante najprije je zatražila od oko 100 okupljenih da se raziđu. Pošto se demonstranti nisu razišli, policija je upotrijebila suzavac i najmanje dvoje ljudi je uhapšeno.
Nacionalna garda rasporedila je svoje snage u ponedjeljak u Fergusonu kako bi se vratili mir i red na ulice Fergusona.
Patolozi koje je unajmila Braunova porodica saopštili su u ponedjeljak da je u mladića pucano najmanje šest puta, uključujući i dva pogotka u glavu.
Zbog svakodnevnih protesta, sukoba i nereda noću u Fergusonu, guverner Misurija DŽej Nikson pozvao je Nacionalnu gardu.