latinica  ћирилица
19/08/2014 |  12:41 | Autor: SRNA

Cetinje: Policija zabranila sveštenicima ulazak u crkvu

Cetinjska policija rano jutros na Ivanovim Koritima spriječila je sveštenike Mitropolije crnogorsko-primorske da obave redovno praznično bogosluženje u lovćenskom hramu koji je posvećen Preobraženju Gospodnjem koje se danas proslavlja u cijelom pravoslavlju, saopšteno je iz Mitropolije.
Policajci spriječili sveštenicima ulazak u crkvu - Foto: SRNA
Policajci spriječili sveštenicima ulazak u crkvuFoto: SRNA

"Pod obrazloženjem `čuvanja javnog reda i mira`, policija je fizički onemogućila ulazak u hram cetinjskom sveštenstvu, iako je hram vlasništvo cetinjske Mitropolije, i uprkos tome što se na Preobraženje u crkvici na Ivanovim Koritima uvijek služilo sa blagoslovom Mitropolita crnogorsko-primorskog, i što se inače tokom cijele godine, mimo ovog praznika, u njoj redovno obavlja služba sveštenika cetinjske parohije i Cetinjskog manastira", navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije dodaju da se u istu ravan stavljaju zakonske vlasnici, pri tom -kanonski sveštenici, na jednoj strani, i grupa građana koji otvoreno promovišu nepoštovanje zakona, na drugoj strani.

U saopštenju se ističe da bi ovo objašnjenje policije imalo svoj smisao u iznenadnim i nepredviđenim situacijama koje prijete da prerastu u sukobe. Međutim, kako se ono ponavlja već četvrtu godinu za redom, u jasnom i predvidljivom terminu, u Mitropoliji smatraju da je riječ o urušavanju pravnog sistema i kršenju demokratskih normi od same države.

"Zašto je to tako, možda će znati da odgovore relevantne međunarodne institucije za zaštitu ljudskih i građanskih prava, kao i predstavnici pomjesnih pravoslavnih crkava /naši gosti sa osvećenja Hrama u Podgorici od jesenas/, kada ih o svemu ovome budemo obavijestili u najskorijem vremenu."