latinica  ћирилица
19/08/2014 |  12:57 | Autor: RTRS

Slavu Preobraženje obilježavaju Trebinje, Doboj, Prnjavor i Rogatica

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Preobraženje Gospodnje, praznik koji u crkvenom kalendaru i među vjernicima ima izuzetan značaj. Na krsnu slavu grada Trebinja i Hramu Preobraženja Gospodnjeg, služena je sveta arhijerejska liturgija, a uveče će trebinjskim ulicama proći svečana litija, u kojoj će učestvovati i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije čestitao je slavu - Sveto Preobraženje Gospodnje građanima Trebinja okupljenim ispred Sabornog hrama i pozvao ih na zajedništvo, praštanje i iskrenu ljubav.
Liturgije su povodom slave hrama i grada - Svetog Preobraženja Gospodnjeg služili vladika Grigorije i umirovljeni episkop Atanasije, uz sasluženje sveštenstva i u prisustvu više hiljada građana Trebinja i gostiju iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i inostranstva.

U prigodnoj besjedi u porti hrama vladika Grigorije istakao je da je ovo božanska Eparhija, divan i čudesan praznik, praznik Preobraženja, spasenja, dan smirenja, dan našega oslobođenja i dan našega unapređenja.

"Ovo je divna slava, slava Božija. Kad god slave ljudi Boga oni i sebe proslavljaju. Svi smo kraj nogu preobraženog Isusa Hrista. Ovo je divan grad i hram i zemlja Božija, a njena sveta crkva je njen tavor na koji se penjemo i na koga Hrista Boga gledamo", rekao je vladika Grigorije.

Pozivajući vjernike da praštaju i da iskreno, sa puno ljubavi jedan drugog zagrle, vladika Grigorije je istakao da u ovoj crkvi ima mjesta za svakoga - i za zdravog i bolesnog i za uglednog i za neuglednog.

"Nikada nismo gledali ko je pripadnik koje političke partije, naprotiv uvijek grlimo svakoga koji dođe. Više grlimo one koji nas mrze nego one koji nas vole jer tako Bog zapovijeda i zbog toga je naša pobjeda izvjesna", rekao je vladika Grigorije i pozvao na međusobno praštanje.

Vladika je podsjetio da su privedeni kraju radovi na unutrašnjosti uređenja Sabornog hrama, te blagoslovio svakoga koji je pomogao da ovaj hram bude obnovljen.

"Ovo će biti čudesan i divan hram kako dolikuje i njemu i nama, a posebno našim precima koji su ga gradili sa hiljadama muka. Na nama je samo da ga obnavljamo, čuvamo i da u njemu služimo. Neka je blagosloven svaki onaj koji je pljuvao na nas dok smo ovaj hram obnavljali jer njega danas treba da blagoslovimo. Sigurno je to najbolje i najhrišćanskije. Dobro je i za njega da vidi da dobro donosi dobro, a zlo zlo", poručio je vladika Grigorije.

Umirovljeni episkop Atanasije pozvao je na odgovornost, radost i veselje, te vjernicima poželio da im Sveto Preobraženje donese preobražaj domova, škola i njih samih, te da svojom svjetlošću obasja svaki kutak njihovih života.

Nakon liturgije u porti hrama priređen je bogat zabavno-umjetnički program, na kome su nastupila domaća kulturno-umjetnička društva, ali i društva iz Srbije i Toronta.

Proslavi Svetog Preobraženja Gospodnjeg prisustvovale su mnoge ugledne zvanice.

Povodom slave hrama i grada - Svetog Preobraženja Gospodnjeg i u gradskoj administraciji je obavljeno lomljenje slavskog kolača, a prisutnima je srećnu slavu i blagostanje poželio gradonačelnik Slavko Vučurević, čemu je prethodilo polaganje cvijeće na spomenik braniocima Trebinja.

U večernjim časovima litija će proći ulicama grada, a prethodiće joj praznično večernje u Sabornom hramu.

Na Trgu slobode obratiće se gradonačelnika Trebinja Slavko Vučurević i predstavnici gradova pobratima, nakon čega slijedi muzički program.

Peoslavljena krsna slava Doboja

Grad Doboj danas je, lomljenjem slavskog kolača i slavskim ručkom, proslavio krsnu slavu Preobraženje Gospodnje.
Zamjenik gradonačelnika Dragan Vasilić izrazio je nadu da će Preobraženje donijeti snagu da se Doboj zbliži, ujedini i složi kako bi građanima bili stvoreni bolji uslovi za život.

Vasilić je poručio da gradskoj upravi predstoji mnogo zadataka na sanaciji grada od nedavnih poplava, a jedan od prioriteta je i obnova javnih ustanova, te gradske toplane za šta se preduzimaju neophodne radnje.

Potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić, u svojstvu kuma krsne slave Doboja, izrazio je zadovoljstvo stepenom sanacije grada.

"Treba napraviti mnogo da bi Doboj ličio na sebe prije poplava", konstatovao je Tadić i pohvalio rad i zalaganje gradske uprave i međusobnu solidarnost građana.

Sveta liturgija u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju

Predsjednik Gradskog odbora SDS-a Boris Јerinić, koji je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, poručio je da republička vlast mora posvetiti više pažnje gradu Doboju koji je zajedno sa opštinom Šamac dobio poseban status.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Doboj Danijel Gajić uptužio je lokalnu vlast da nije preduzela ekonomsko–socijalne mjere za ublažavanje posljedica od poplava.

U hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju, povodom krsne slave grada Doboja - Preobraženje Gospodnje, jutros je služena Sveta liturgija.

Novo Sarajevo proslavlja preobraženje Gospodnje

Svetom liturgijom, rezanjem slavskog kolača i osvećenjem grožđa, započelo je obilježavanje krsne slave hrama Preobraženja Gospodnjeg u sarajevskoj opštini Novo Sarajevo.
Krsnoj slavi hrama, kojoj su kumovali braća Siniša i Ljubiša Dodik iz Istočnog Sarajeva, prisustvovao je veći broj sveštenika Mitropolije dabrobosanske i oko 500 vjernika.

Sveštenik Darko Đogo rekao je da je jedna od poruka Preobraženja kao praznika i vjere da nikada ne treba gledati samo trenutnu situaciju.

"Živimo u istorijskom trenutku, malom isječku vremena i često kažemo da je on težak. Sve je u Božijim rukama, naše je da postojimo, da svjedočimo vjeru, da ne damo da se ugase žrtvenici i svetilišta koja su nam ostavili naši oci", rekao je Đogo novinarima nakon slavskog obreda.

Obilježavanje krsne slave hrama Preobraženja Gospodnjeg u sarajevskoj opštini Novo Sarajevo

On je naveo da malobrojni Srbi koji žive u Sarajevu čine stabilnu vjersku zajednicu, te dodao da se nešto manje obavljaju crkvena vjenčanja i krštenja, dok su pozivi za sahrane nešto češći.

Kum crkve Siniša Dodik rekao je da su sarajevski Srbi, kao i ova crkva, u proteklom ratu dosta stradali.

"Lijepo je kada čovjek na neki način može da vrati ono što je crkva svakom od nas pružila. Sarajevskim Srbima koji su promijenili mjesta prebivališta, kao što je to učinila i moja porodica, crkva je pružila snagu da izdržimo ratni i poslijeratni period", rekao je Dodik.

Hram Preobraženja Gospodnjeg u Novom Sarajevu, kojeg je projektovao profesor Aleksandar Deroko, završen je 1940. godine, a osveštan je 8. septembra iste godine, u prisustvu više od 50.000 vjernika.

Osveštanje hrama obavio je tada Njegova svetost patrijarh srpski Gavrilo, uz sasluženje Njegovog visokoprosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Petra Zimonjića, episkopa žičkog Nikolaja, episkopa zvorničko-tuzlanskog Nektarija, episkopa zahumsko-hercegovačkog Nikolaja i više sveštenika i đakona oba reda.

U Rogatici je služena liturgija u Hramu Svete Trojice, položeni vijenci pred Spomen-kapelom, i obavljeno lomljenje slavskog kolača.

Služenjem liturgije i lomljenjem slavskog kolača obilježena je i krsna slava Hrama Preobraženja Gospodnjeg u sarajevskom naselju Pofalići, koji je do rata na ovaj dan okupljao mnogo vjernika. Na slavu hrama i danas su stigli mnogi vjernici, koji su do rata živjeli u Sarajevu. U Pofalićima se danas očekuje i dolazak premijerke Srpske Željke Cvijanović.

Svečano i u Prnjavoru

U Spomen hramu na Vučijaku u Prnjavoru povodom krsne slave služena je liturgija. Prnjavor je za krsnu slavu opštine ugostio Cvijetu Kovačević, kćerku Cvetka Popovića, jednog od učesnika Sarajevskog atentata na Franca Ferdinanda, kome je otkrivena spomen ploča a od juče jedna ulica u Prnjavoru nosi njegovo ime. Ona je za ovu priliku doputovala iz Kanade.

Preobraženje je uspomena na događaj na gori Tavor, kada se Isus Hristos, prema predanju, prvi put pred odabranim učenicima Petrom, Јakovom i Јovanom, preobrazio, i zasijao kao sunčeva svjetlost. U pravoslavnim hramovima se na Preobraženje iznosi i blagosilja novi rod grožđa, koje se prema pravoslavnom srpskom običaju, prvi put jede na ovaj praznik. Postoji vjerovanje da se o ovom prazniku cjelokupna priroda preobražava, pa se kaže - preobražava se i voda i gora. Od tog dana više nema velikih vrućina, a to je, smatralo se, i posljednji dan kupanja u rijekama i jezerima.