latinica  ћирилица
19/08/2014 |  14:42 | Autor: RTRS

"Licidersko srce" u Andrićgradu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović otvoriće večeras u Višegradu Međunarodni dječiji festival folklora "Licidersko srce".

Šesti međunarodni dječiji festival folklora “Licidersko srce“ koji se održava od 17. do 23. avgusta u više gradova u Srbiji, večeras će biti otvoren i u Andrićgradu.

Festival, koji ima karakter prekogranične manifestacije, održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, a u organizaciji Udruženja građana “Era“ iz Užica, a cilj mu je jačanje prijateljskih odnosa među zemljama, promocija dječije kulturne saradnje i očuvanje naslijeđa.

Predstavništvo RS u Srbiji suorganizator

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Mlađen Cicović, rekao je da je ovo predstavništvo već četvrti put suorganizator festivala, koji predstavlja značajan susret kultura i umjetnosti naroda Evrope i Azije, u kojem su kultura i umjetnost na najvišem nivou – na nivou dječije igre i radosti.

Cicović je istakao da će ove godine na festivalu učestvovati čak četiri dječija ansambla iz Republike Srpske – dva iz Višegrada i po jedan iz Foče i Bileće, te da će u Andrićgradu ova manifestacija biti održana treći put.

Učestvuju djeca iz 11 zemalja

Program u Višegradupočinje danas defileom u 18:30 časova sa ćuprije na Drini do Andrićgrada, nakon čega slijedi ravija narodnih nošnji svih učesnika. U 19:30 časova je festivalski koncert i nastup Orkestra harmonika iz Ugljevika.

Festivalske aktivnosti će se, osim Andrićgradu u Višegradu, paralelno odvijati i u gradovima Srbije – Užice, Zlatibor, Požega, Mokra Gora, Bajina Bašta, a učestvovaće djeca iz Republike Srpske, Srbije, Moldavije, Rusije, Poljske, Albanije, Gruzije, Turske, Francuske, Slovenije, Crne Gore.