latinica  ћирилица
19/08/2014 |  16:41 | Autor: B92

Ferštapen debituje u Formuli 1 sa 17 godina

Najmlađi vozač u istoriji "najbržeg cirkusa" sin je Јosea Ferštapena, nekadašnjeg vozača Formule 1.

On se nedavno priključio juniorskom timu Red Bula, dok će za F1 tim debitovati sljedeće godine kada bude imao samo 17 godina i 164 dana.

Holanđanin će za čak dvije godine oboriti rekord Španca Haimea Algersuarija koji je 2009. debitovao u F1 sa 19 godina i 125 dana.

Ferštapen je ove sezone trijumfovao na sedam trka Formule 3, čime je privukao pažnju Ferarija, Mercedesa i Lotusa, ali će se ipak priključiti aktuelnom šampionu.

"Ostvario mi se san. Veoma sa uzbuđen. Najviše sam zahvalan naravno mom ocu Јosu, koji me je godinama dan i noć spremao za ovo. Hvala svima koji su verovali u moj talenat, svima koji su me finansirali u ovim teškim vremenima, koji su podržali moje prve korake u moto sportu. Nadam se da ću dostići nivo F1", rekao je mladi Ferštapen.

Stariji Ferštapen je najpoznatiji Holanđanin u F1, gdje je vozio za Beneton, Simtek, Futvork, Tirel, Stjuart, Erouz i Minardi, a tokom devet godina je na 106 trka najbolji rezultat ostvario u debitantskoj sezoni trećim mjestima u Mađarskoj i Belgiji.