latinica  ћирилица
19/08/2014 |  17:11 | Autor: RTRS

Slava Trebinja, Doboja, Rogatice i Prnjavora

Polaganjem vijenaca u Spomen-hramu na Vučijaku i slavskim ručkom danas je u Prnjavoru obilježena krsna slava ove opštine Preobraženje Gospodnje.

Kao znak zahvalnosti za posebne zasluge tokom odbrane od poplava, načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić uručio je plakete Aleksandru Bijeljcu, Senadu Hamziću, Đorđu Bobaru i Želimiru Dediću, kao i ekološkom udruženju "Derava".

Priznanje je dobila i Milica Đukić, za osvojenu srebrenu medalju na Olimpijadi iz matematike za srednje škole, koja je održana u Јužnoj Africi. Pohvala Skupštine opštine Prnjavor dodijeljena je Policijskoj stanici u Prnjavoru za poseban doprinos u razvoju opštine, kao i poboljšanju bezbjednosne situacije i pomoći stanovništvu u vanrednim situacijama. Gatarić je rekao da su ovo teška vremena, puna iskušenja i da nije lako, ali da se, ako postoje razumijevanje, dobra namjera i strpljenje, sve može postići.

Obilježavanju krsne slave opštine Prnjavor prisustvovali su, između ostalih, predstavnici američke i češke ambasade, konzuli Slovenije i Poljske, predstavnici poljske pobratimske opštine Boleslavjec, te grada Zagreba, načelnici Kupresa, Velike Kladuše, Gradiške i Srpca, prijatelji sa KiM, kao i kćerka Cvjetka Popovića, jednog od osuđenih učesnika Sarajevskog atetenata po kome jedna od gradskih ulica od danas nosi ime.

Obilježavanje slave opštine Rogatica - Preobraženja počelo je danas svetom liturgijom u crkvi Svete Trojice koju je služilo lokalno sveštenstvo.
Delegacije Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i lokalne vlasti položile su vijence ispred spomen-kapele u kojoj se nalaze 284 fotografije poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu sa područja opštine. Lokalno sveštenstvo obavilo je lomljenje slavskog kolača ispred spomen-kapele.

Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac rekao je novinarima da se ove godine radilo na rješavanju važnog projekta, rekonstrukcije vodovodnog i kanalizacionog sistema.

Grad Doboj danas je, lomljenjem slavskog kolača i slavskim ručkom, proslavio krsnu slavu Preobraženje Gospodnje.
Zamjenik gradonačelnika Dragan Vasilić izrazio je nadu da će Preobraženje donijeti snagu da se Doboj zbliži, ujedini i složi kako bi građanima bili stvoreni bolji uslovi za život.

Vasilić je poručio da gradskoj upravi predstoji mnogo zadataka na sanaciji grada od nedavnih poplava, a jedan od prioriteta je i obnova javnih ustanova, te gradske toplane za šta se preduzimaju neophodne radnje.

U hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju, povodom krsne slave grada Doboja - Preobraženje Gospodnje, jutros je služena Sveta liturgija.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije čestitao je slavu - Sveto Preobraženje Gospodnje građanima Trebinja okupljenim ispred Sabornog hrama i pozvao ih na zajedništvo, praštanje i iskrenu ljubav.
Liturgije su povodom slave hrama i grada - Svetog Preobraženja Gospodnjeg služili vladika Grigorije i umirovljeni episkop Atanasije, uz sasluženje sveštenstva i u prisustvu više hiljada građana Trebinja i gostiju iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i inostranstva.

U prigodnoj besjedi u porti hrama vladika Grigorije istakao je da je ovo božanska Eparhija, divan i čudesan praznik, praznik Preobraženja, spasenja, dan smirenja, dan našega oslobođenja i dan našega unapređenja.

Vladika je podsjetio da su privedeni kraju radovi na unutrašnjosti uređenja Sabornog hrama, te blagoslovio svakoga koji je pomogao da ovaj hram bude obnovljen.

Umirovljeni episkop Atanasije pozvao je na odgovornost, radost i veselje, te vjernicima poželio da im Sveto Preobraženje donese preobražaj domova, škola i njih samih, te da svojom svjetlošću obasja svaki kutak njihovih života.

Dodik: Crkva čuva identitet

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Trebinju da prazanik Preobraženja Gospodnje okuplja narod oko Crkve koja čuva i jača njihov identitet.
Dodik je istakao da se na ovaj dan okupljaju Trebinjci koji tu žive, ali i oni koji su porijeklom iz ovog grada i dolaze u posjetu da iskažu ljubav prema mjestu iz koga potiču.

"Ovo je dokaz okupljanja i znak da Srpska pravoslavna crkva ovdje igra značajnu ulogu, da čuva i jača naš identitet. Naravno da na takvom mjestu trebamo svi da budemo i da ovdje provedemo to vrijeme zajedništva koje je i najbolji dokaz našeg opredjeljenja da naše nacionalne interese u cjelini na najbolji mogući način branimo i njegujemo", rekao je novinarima Dodik.

On je istakao da je nezabilazno da bude na proslavi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, jer je zavolio ovaj grad.

"Јa sam ovdje za Preobraženje. Eparhija proslavlja praznik, a kada je riječ o gradu, očigledno da ovdje nismo dobrodošli od onih koji njime upravljaju, ali to je njihov problem", rekao je Dodik i ponovio da je tu, jer voli Trebinje.

Svečanosti povodom Svetog Preobraženja Gospodnjeg - slave istoimenog hrama i grada Trebinje, biće nastavljene večeras od 19.00 časova kada će u Sabornom hramu biti služeno praznično večernje, nakon čega će ulicama proći litija.

Nakon liturgije u porti hrama priređen je bogat zabavno-umjetnički program, na kome su nastupila domaća kulturno-umjetnička društva, ali i društva iz Srbije i Toronta.