latinica  ћирилица
19/08/2014 |  18:19 | Autor: RTRS

Cvijanović: Vlada provjerava prijave prebivališta

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da Vlada Srpske provjerava sve eventualne lažne prijave prebivališta koja mogu da posluže izbornom inženjeringu.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

"Nadam se da neće nikome biti uskraćena prava, ali hoće laganja i manipulacije te vrste. Moramo da provjeravamo tačnost podataka. To jeste i političko, ali prvenstveno bezbjednosno pitanje o kojem se u ovoj zemlji jako malo vodi računa. Krajnje je vrijeme da se povede računa o bezbjednosnim aspektima svih vrsta", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Sarajevu.

Prema njenim riječima, nedopustivo i nenormalno je na civilizovanim prostorima da možete da dajete "krive papire" i lažete sistem i državne organe, tako što prijavljujete adresu gdje ne živite.

"Svugdje u civilizovanom sistemu to se sankcioniše, treba i ovdje gdje se to isključivo plasira kao političko pitanje, kako se time ugrožavaju prava određenih etničkih zajednica, što nipošto nije tako. Sve mjere Vlada je usmjerila da se spriječi manipulacija, da se pojača bezbjednosna dimenzija svega toga, da znamo tačne podatke o prebivalištima", rekla je ona.

Ustavni sud BiH 4. jula ukinuo je odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske.