latinica  ћирилица
20/08/2014 |  13:54 | Autor: RTRS

Na Јadran stiže ciklon koji je potopio Italiju

Narandžasto upozorenje znači da će u nekim dijelovima Hrvatske vladati neuobičajene vremenske prilike koje mogu biti opasne za ljude te da se mogu očekivati štete, a eventualno i žrtve
Nevrijeme - Foto: ilustracija
NevrijemeFoto: ilustracija

Evropski meteorološki servis Meteoalarm za četvrtak je najavio narandžasto, drugo najviše upozorenje na obilne kiše i grmljavinsko nevrijeme za centralne dijelove Hrvatske te za cijeli Јadran, posebno sjeverni, javljaju hrvatski mediji.

Već tokom noći sa srijede na četvrtak plitki ciklon, koja se formirala iznad sjeverozapadnih dijelova Italije te nekim mjestima juče donio brojne pijavice i obilne kiše (u Fiorinu u zaleđu Đenove palo je čak 300 litara po m2), tokom sutrašnjeg jutra će se sa zapada premještati prema istoku Hrvatske.

Prema podacima mrežne stranice Meteoalarma u najzapadnijim dijelovima Hrvatske, posebno u riječkom području već danas postoji vjerovatnoća veća od 60 posto za izraženije pljuskove i grmljavine.

U noći i sutra očekuje se znatno pogoršanje vremena s grmljavinom, kišom i pljuskovima koji će mjestimično biti izraženiji i obilniji, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme.

Narandžasto upozorenje znači da će u nekim dijelovima Hrvatske vladati neuobičajene vremenske prilike koje mogu biti opasne za ljude te da se mogu očekivati štete, a eventualno i žrtve.

U legendi se stanovništvu savjetuje da bude svjesno opasnosti koje mogu biti neizbježne te da slijedi upute vlasti.