latinica  ћирилица
20/08/2014 |  20:26 | Autor: RTRS

Radojičić za RTRS: BiH prekršila ljudska prava

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić očekuje da će Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donijeti presudu da je BiH prekršila ljudska prava porodica nestalih Srba.

Svi domaći pravni lijekovi su iskorišćeni, smatra Radojčić, i zato su porodice nestalih iz Srpske podnijele 88 aplikacija Sudu u Strazburu protiv BiH za povrede njihovih prava. Radojičić je rekao da je ovo tek početak postupka, jer se na spisku nestalih iz Republike Srpske još vodi više od 1.600 lica.

Pojasnio je da je ovdje riječ o slučajevima u kojima nestali nisu pronađeni, a postoje presude Ustavnog suda BiH po apelacijama nakon kojih nije bilo nikakvog činjenja niti vođenja istraga, pronalaženja nestalih lica. Porodice nestalih godinama su nezadovoljne radom Instituta za nestala lica BiH, i zato očekujemo da presuda Evropskog suda bude dodatni međunarodni pritisak, poručio je Radojčić, gostujući u Dnevniku 2. 

"Ni posljjednji izvještaj Instituta za nestala lica BiH nije prihvaćen. Naš je zahtjev već odavno bio da Republika Srpska učestvuje sa svojim institucijama u svemu tome. Nemamo saglasnost Federacije, nemamo saglasnost međunarodne zajednice i zbog toga pokušavamo vršiti različite druge pritiske. Uskoro je 30. avgust, Dan nestalih, i taj dan će biti obilježen određenim aktivnostima porodica nestalih i Udruženja i vjerujem da će ih podržati drugi građani kao jednu vrstu javnog pritiska da se ovaj postupak ubrza i da se omoguće dovoljne količine informacija i da se nestali pronaću", rekao je, između ostalog, Radojičić za RTRS.