latinica  ћирилица
22/08/2014 |  08:08 | Autor: TANЈUG

Vučić danas pred novinarima zbog demarša EU

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić održaće danas konferenciju za novinare povodom demarša Evropske unije upućenog Srbiji.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

 
Potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da EU od Srbije traži da državnim mjerama ne podstiče izvoz na štetu Unije, što će Vlada Srbije pažljivo razmotriti i o tome zauzeti stav.
"Srbija nije ni uvodila bilo kakve posebne mjere kojima bi podsticala takve aktivnosti. Mi ćemo pažljivo razmotriti to obraćanje EU i o tome će vlada zauzeti stav", rekao je Dačić za RTS.

Agenciji Tanjug je u Vladi Srbije potvrđeno da je demarš juče stigao u Vladu, a u sjedištu EU u Briselu nisu mogli da potvrde da je Srbiji upućen demarš.
Zvaničnici Unije, međutim, upućuju na zaključke sa nedavno održanog sastanka šefova diplomatija EU, u kojima se treće zemlje i zemlje kandidati pozivaju da ne koriste ruski embargo protiv evropskih proizvođača.

"Evropska unija žali zbog objave mjera Ruske Federacije o zabrani uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije. Da bi se obezbijedilo jedinstvo međunarodne zajednice i poštovanje međunarodnog prava, Evropska unija očekuje od trećih zemalja i zemalja kandidata da se uzdrže od mjera koje su usmjerene na iskorišćavanje novih trgovinskih mogućnosti nastalih nakon uvođenja ovih mjera", navodi se u tački 11 zaključka sa sastanka Savjeta ministara Evropske unije 15. avgusta.