latinica  ћирилица
22/08/2014 |  09:07 | Autor: SRNA

Dačić: Beograd se neće priključiti sankcijama protiv Moskve

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da se stav Srbije o uvođenju sankcija Rusiji neće promijeniti i da se Beograd neće priključiti zapadnom embargu protiv Moskve. Dačić je dodao da je neminovno postepeno usaglašavanje spoljne politike sa EU.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

 "Srbija neće mijenjati trenutnu poziciju prema Rusiji i krizi u Ukrajini. Mi se ne možemo priključiti sankcijama. Međutim, neminovno je postepeno usaglašavanje spoljne politike sa EU kao deo procesa evropskih integracija", rekao je Dačić za "Blic".

On je naveo da će tokom današnje zvanične posjete Njemačkoj, osim o ukrajinskoj krizi, razgovarati o predsjedavanju Srbije OEBS-om naredne godine i otvaranju novih poglavlja u pregovorima o članstvu u EU.

Dačić je rekao da Brisel smatra da ne treba otvarati druga poglavlja prije 23. i 24. koja se tiču reforme pravosuđa i prava, a iz EU najavljuju otvaranje tih poglavlja na proljeće sljedeće godine.

"Smatramo da treba otvoriti poglavlja 32. i 35. koja se tiču trošenja budžetskog novca i odnosa sa Prištinom, i to do kraja godine. Videćemo da li postoji prostor da oni uvaže naše napore", rekao je Dačić.