latinica  ћирилица
22/08/2014 |  10:20 | Autor: SRNA

Optužnica protiv Šišića plod saradnje dva tužilaštva

Optužnica protiv četvorice bivših pripadnika takozvane Armije BiH za zločin protiv srpskih civila u izbjegličkoj koloni iz Goražda 27. avgusta 1992. godine, kada je ubijeno 21 lice, potvrđena je zahvaljujući saradnji Tužilaštva Srbije za ratne zločine i Tužilaštva BiH - saopšteno je iz srpskog tužilaštva.

U saopštenju se dodaje da je u prostorijama Tužilaštva Srbije za ratne zločine oranizovano ispitivanje svjedoka, a u okviru saradnje dva tužilaštva ustupljeni su raspoloživi dokazi i informacije u ovom predmetu.

Sud BiH potvrdio je u srijedu, 20. avgusta, optužnicu koja Muhameda Šišića, kao nekadašnjeg komandira Diverzantskog voda takozvane Armije BiH, Emira Drakovca, Aziza Šušu i Tarika Šišića kao bivše pripadnike ovog voda takozvane Armije BiH tereti za napad na civile u selu Kukavice, kada je ubijena najmanje 21 osoba, među kojima su bile majke sa djecom i starije osobe.

U napadu je ranjeno više žrtava, a opljačkana je i zapaljena imovina koju su sa sobom prevozili izbjegli srpski civili.

Optužnica tereti Muhameda Šišića, Emira Drakovca, Aziza Šušu i Tarika Šišića da su organizovali i izvršili napad na kolonu izbjeglica koja se kretala iz mjesta Јabuka, od Goražda prema Rogatici, a koja je za posljedicu imala smrt i teške povrede više civila.

Optužnica tereti Emira Drakovca i da je krajem 1992. godine na području opštine Foča počinio ubistva, mučenja i sakaćenja sjekirom jednog civila i jednog ratnog zarobljenika.

Ovaj predmet je još jedan u nizu 42 predmeta ratnih zločina u kojima su, od januara 2013. godine do sada, razmijenjene informacije i dokazi sa Tužilaštvom BiH.

Saradnjom dva tužilaštva na osnovu Protokola učvršćuje se vladavina prava u regionu, provodi borba protiv nekažnjivosti ratnih zločina i ostvaruje pravo žrtava na pravdu, a ovu saradnju podržavaju i institucije EU u procesu evropskih integracija Srbije i BiH - ocijenilo je srpsko Tužilaštvo.