latinica  ћирилица
22/08/2014 |  13:06 | Autor: TANЈUG

Podbacio rod masline, cijene ulja više i do 40 odsto?

Ekstremne suše koje već više meseci pogađaju jug Španije, kao i pojava bakterija na italijanskim plantažama maslina, ugrožavaju predstojeću berbu i najvjerovatnije će dovesti do povećanja cijena maslinovog ulja, upozorava špansko udruženje proizvođača ovog ulja Infaoliva.

 
Španija je najveći svjetski proizvođač maslinovog ulja, ispred Italije, a u njenoj pokrajini Andaluzija, najviše pogođenoj sušom, proizvodi se oko 45 odsto ukupne proizvodnje "žutog zlata", piše švajcarski list 24 sata.
Suočeno sa rizikom od osjetno manje berbe ove godine, tržište je već reagovalo, pa je u samo nekoliko posljednjih nedjelja cijena ekstra djevičanskog ulja skočila sa 2,40 na 2,70 evra po kilogramu, prema podacima Invaolive.
U ovom udruženju naglašavaju da cena maslinovog ulja poslednjih desetak godina iznosi u proseku 2,45 evra po kilogramu.

Proivođači i analitičari u sekotru predviđaju da će cijene sigurno dodatno skočiti u narednim mjesecima, ali još ne iznose preciznije podatke.
Za razliku od Španije koja se bori sa nedostatkom kiša, u Italiji glavnu opasnost za rod maslina predstavlja bakterija "Xylella fastidiosa", i prema riječima jednog poljoprivrednog prozivođača u regionu Apulija, u jugoistočnoj Italiji, prinosi će biti osjetno manji, samim tim i proizvodnja ulja, a cijene bi, po njegovoj ocijeni, mogle biti više i 30-40 odsto.

U Španiji je prošle godine proizvedeno 1,77 miliona tona maslinki, uz rast od čak 40 odsto u odnosu na prosječnu godišnju berbu iz prethodne četiri godine. Ove godine Infaoliva računa na proizvodnju od samo 800 hiljada do milion tona.
Kako navodi isti izvor, pozivajući se na podatke Međunarodnog udruženja za maslinarstvo, bez obzira na obim proizvodnje, potrošnja maslinovog ulja u svijetu neprekidno raste, za posljednjih 20 godina povećana je 60 odsto, a ovakvoj dinamici posebno su doprinijele Kina, SAD, Australija i Kanada.