latinica  ћирилица
22/08/2014 |  15:39 | Autor: SRNA

Cvijanović: U Fondu solidarnosti ima sredstava

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da u Fondu solidarnosti za obnovu Srpske ima sredstava, kako onih doznačenih iz budžeta, tako i onih koja su prikupljena na računu posebnih namjena. Ona je takođe navela da se lokalne zajednice moraju više uključiti u aktivnosti na zaštiti od poplava.

Cvijanovićeva je naglasila da su lažne izjave pojedinih načelnika lokalnih zajednica Srpske federalnim medijima kako u Fondu nema sredstava.

"Ne bi ni bilo moguće da istovremeno dijelimo vaučere i idemo sa sanacijom infrastrukture, kao i da se reaguje prema poljoprivredi, a da nemamo ta sredstva", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je najavila da će se paralelno sa izvršavanjem svih budžetskih obaveza u Fondu obezbijediti i dodatna sredstva.

Komentarišući ocjene Udruženja potrošača da izmjene Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara predstavljaju nepopularnu mjeru, Cvijanovićeva je rekla da su nova opterećenja uvedena s ciljem pomoći u sanaciji posljedica poplava, ali da se Vlada Srpske rukovodila potrebom da ona budu u najmanjem mogućem iznosu.

"Kada je riječ o drugim davanjima, razumijemo da to ne može da bude popularno, ali je to jedan od mehanizama za obezbjeđivanje sredstava u Fondu solidarnosti", naglasila je Cvijanovićeva.

Premijerka je dodala i da se aktivnosti na zaštiti od poplava na republičkom nivou provode, ali da se moraju provesti i aktivnosti za koje su zadužene lokalne zajednice. Ona je navela da su evidentirane sve kritične tačke u svakom području Republike Srpske i da se u veliki projekat odbrane od poplava ugrađuje sve što je moguće.

"Za sve ostalo rade se pojedinačni projekti ili projekti u vezi sa određenim opštinskim područjem ili određenim slivom za koji se pokazalo da ima više slabosti ili kritičnih mjesta nego ranije", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je Vlada dobila mnogo pisama građana koji se suočavaju sa teškim posljedicama poplava kojima su bili pogođeni i najavila da će se raditi na rješavanju svih pitanja u vezi sa poplavama, ali da ne želi nikoga da obmanjuje tvrdeći da se to može postići preko noći.

"Kada naiđe voda kao u maju, teško koji sistem može da pruži adekvatnu zaštitu u potpunosti. Međutim, ne možemo da pravimo određene stvari, a da prethodno nemamo projekat i stav stručnjaka kako da to uradimo. Ponekad je to frustrirajuće duga procedura, ali bolje da uradimo kako treba nego da ne uradimo nikako", ukazala je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva, koja je i kandidat SNSD-a za člana Predsjedništva BiH, izjavila je da je ono što ima navedeno u njenom imovinskom kartonu i da nije imala uvid u kartone drugih političara.

"Ispunila sam svoju zakonsku obavezu i ne zanimaju me imovinski kartoni drugih političara", rekla je Cvijanovićeva.