latinica  ћирилица
22/08/2014 |  15:47 | Autor: RTRS

Јedan Mesi vrijedi kao 480 srpskih igrača

Prvotimci koji nastupaju u najjačoj srpskoj ligi uglavnom nisu tražena roba u inostranstvu.

U Superligi Srbije nastupaju jedni od najjeftinijih fudbalera u Evropi, čija je prosječna vrijednost 256.000 evra, pa se srpsko elitno takmičenje nalazi čak i iza bjeloruskog i azerbejdžanskog, a uskoro će ih preteći i Kazahstanci, Slovaci i Slovenci!

Vrijede 123 miliona evra

Ukupna vrijednost svih igrača u Superligi je 123 miliona evra, čime se Srbija srozala među 10 najjeftinijih liga na Starom kontinentu. Iako za 16 srpskih klubova nastupa čak 480 fudbalera, to nije pomoglo da se u Superligi podigne kvalitet, ali i vrijednost na tržištu.

Tako svaki fudbaler u srpskoj eliti prosječno vrijedi 256.000 evra, po čemu su igrači u Pvenstvu Srbije znatno jeftiniji od svojih kolega iz čak osam drugih liga (nižih rangova) na kontinentu. Poražavajuća situacija postaje još gora kad se zna da najskuplji igrač u Srbiji Darko Lazović vrijedi samo 3.500.000 evra, što je nevjerovatnih 2,85 procenta ukupne vrijednosti Superlige.

Poređenja radi, fudbaler Barselone i reprezentativac Argentine Leo Mesi vrijedi gotovo koliko svih 480 fudbalera Superlige. Četvorostruki najbolji fudbaler svijeta na tržištu košta 120 miliona evra, dok su igrači u elitnoj ligi skuplji za svega 3.000.000.

Zastrašujuća budućnost

Sadašnjost je užasna, a bliska budućnost će biti zastrašujuća. Srpski klubovi u ovom prelaznom roku nisu imali da ulože u pojačanja, pa su sve novajlije stigle kao slobodni igrači.

(kurir)