latinica  ћирилица
22/08/2014 |  16:17 | Autor: Agencije

Ruska pomoć stiže u Lugansk

Proruske snage zauzele su tri grada u istočnoj Ukrajini, objavila je agencija Novorusija njuz.

Vojska samoproglašene Donjecke Narodne Republike je saopštila da su nastavljene ulične borbe u Ilovajsku. Tri bataljona  ukrajinske vojske pokušala su da napadnu ovaj grad i ponovo uspostave kontrolu nad njim, ali nisu uspjeli, navode mediji, i dodaju, da se u predgrađu Dnjepropetrovska i Slavjanska grade utvrđenja i kopaju rovovi.

Ukrajinska vojska svakodnevno granatira Lugansk u kome su prije tri nedjelje prekinute komunikacijske veze i snabdijevanje strujom i vodom. U najnovijem granatiranju teško je oštećen stadion Avangard.

"Stanovnici grada ne primaju plate, socijalnu pomoć i penzije. Mada još ima osnovnih prehrambenih namirnica, ispred kamiona u kojima se prodaju hljeb i mlijeko su redovi", saopštila je gradska skupština.

Zbog prekida u snabdijevanju vodom i nestašice benzina, grad ima problem s odvozom smeća, pa postoji bojazan od širenja infekcija po ljetnjoj vrućini.

Dogovoren ulazak konvoja u Ukrajinu 

Šefovi kabineta predsjedništava Rusije i Ukrajine saglasili su se da postoji potreba za brzim kompletiranjem isporuke ruske pomoći.

Sergej Lavrov i Boris Ložkin su u telefonskom razgovoru došli do zaključka da niko ne može da sabotira kretanje ruskog konvoja ka Ukrajini.

Oko 100 kamiona s humanitarnom pomoći prešlo je carinu, izjavio portparol ruske carine. Istovremeno, šef ukrajinske službe bezbjednosti ocjenjuje da je to "ruska invazija", kao i da Ukrajina neće upotrebiti silu protiv konvoja i da želi da izbjegne "provokacije", prenosi Rojters.

Prethodno je ruski MIP saopštio da Rusija više nema vremena da toleriše odlaganje ulaska konvoja, kao i da su svi kamioni krenuli i da idu ka Lugansku.

Rusija je istovremeno upozorila da se ne preduzima ništa što bi ometalo kretanje konvoja.

Itar Tas izvještava da je konvoj prešao na teritoriju Ukrajine i da se zaustavio na graničnom prelazu Izvarino.

Prva grupa od 32 kamiona iz ruskog humanitarnog konvoja prevozi hranu i najneophodnije stvari za ugrožene građane na jugoistoku Ukrajine.