latinica  ћирилица
23/08/2014 |  08:34 | Autor: RTRS

Ban Ki Mun - Moguća eskalacija tenzija zbog ruskog konvoja

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je zabrinutost zbog izvještaja o ulasku ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu bez saglasnosti Kijeva i naveo da bi to moglo da dovede do eksalacije tenzija, navodi u saopštenju Ban Ki Munov portparol Stefan Dužarik.

U saopštenju se navodi da generalni sekretar prati sa ozbiljnom zabrinutošću izvještaje o prelasku ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu bez dozvole ukrajinskih vlasti.

"Uprkos činjenici da je humanitarna situacija pogoršana, bilo kakva unilateralna akcija mogla bi dovesti do komplikovanja ionako opasne situacije u istočnoj Ukrajini", dodao je portparol.

Obama i Merkel - Rusija izaziva "opasnu eskalaciju" sukoba u Ukrajini

Američki predsjednik, Barak Obama i njemačka kancelarka, Angela Merkel upozorili su da Rusija izaziva "opasnu eskalaciju" sukoba u Ukrajini zbog vojnog prisustva u toj zemlji. 

Oni smatraju da prisustvo ruskih vojnika u Ukrajini, gomilanje snaga duž ukrajinske granice i rusko granatiranje na teritoriji Ukrajine, predstavlja ozbiljnu eksalaciju tenzija. Obama i Merkel istakli su da Rusija mora da povuče konvoj sa ukrajinske teritorije, prenijela je agencija AP.