latinica  ћирилица
23/08/2014 |  12:36 | Autor: SRNA

"Јačanje regionalne saradnje važno za BiH"

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Nikolas Hil ocijenili su da je jačanje regionalne saradnje izuzetno važan segment na putu BiH u EU i evroatlantskim integracijama.
Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Nikolas Hil - Foto: SRNA
Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Nikolas HilFoto: SRNA

Lagumdžija i Hil danas su razgovarali o aktivnostima za jačanje regionalne saradnje povodom predstojeće Konferencije o zapadnom Balkanu u Berlinu.

Lagumdžija je istakao da su postojeći dobri odnosi među zemljama regiona sjajna prilika da se, uz političku i finansijsku podršku EU i međunarodne zajednice u cjelini, region ekonomski ojača, što će uz postojeće dobre političke odnose dovesti do brže integracije zemalja zapadnog Balkana u EU.

On je upoznao Hila o konkretnim projektima koje je BiH predložila u okviru regionalne saradnje, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Razgovarajući o predstojećoj Konferenciji o zapadnom Balkanu u Berlinu, sagovornici su zauzeli stav da ona predstavlja konkretizaciju ranije zauzetih stavova EU u procesu približavanja regiona evropskim integracijama kroz doprinos ekonomskom i socijalnom razvoju i jačoj regionalnoj povezanosti.