latinica  ћирилица
23/08/2014 |  16:55 | Autor: RIA-Novosti

OEBS: Konvoj se vratio u Rusiju

Svi kamioni iz ruskog humanitarnog konvoja vratili su se danas u Rusiju, izjavio je šef misije OEBS u regionu Rostova Pol Pikard.

Ruski konvoj koji je dopremio humanitarnu pomoć u jugoistočnu Ukrajinu vraća se u Rusiju, bez incidenata, izjavio je za RIA Novosti Pol Pikard. OEBS je saopštio da se u Rusiju vratilo 227 ruskih kamiona, dok su ruske vlasti ranije saopštile da u konvoju ima 280 kamiona.

"Mi smo izbrojali 220 kamiona, koji su se danas vratili plus sedam vozila iz pratnje", rekao je Pikard.

Rusko Ministarstvo odbrane danas je saopštilo da je humanitarna pomoć dostavljena tamo gdje je bilo planirano u jugoistočnoj Ukrajini, i poručilo, da namjerava da nastavi saradnju sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta.

"Nije bilo nikakvih incidenata. U toku je proces povratka", rekao je Pikard.

U međuvremenu, zvaničnik samoproglašene Narodne Republike Luganska Vasil Nikitin je izjavio da se stanovnici tog regiona nadaju da će dobiti još humanitarne pomoći iz Rusije.

"Naša republika je gotovo ostala bez hrane. Nadamo se da će takvi konvoji sa hranom i drugom humanitarnom pomoći postati uobičajeni. Nadamo se pomoći i čekamo je", kazao je on.

Uprkos sezoni žetve, pijaca je zatvorena zbog granatiranja i požara. Stanovnici Luganska preživljavaju zahvaljujući svojim ličnim zalihama hrane.

Distribucija ruske humanitarne pomoći počeće danas.