latinica  ћирилица
25/08/2014 |  08:55 | Autor: SRNA

Sastanak premijera regiona u Cavtatu

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda danas će u Cavtatu prisustvovati sastanku sa premijerima Hrvatske, Crne Gore i Albanije, u okviru priprema za konferenciju o zapadnom Balkanu koju organizuje njemački kancelar Angela Merkel.

Tom prilikom biće definisani zajednički ciljevi ka privrednom napretku i potvrđena opredijeljenost za programe u vezi sa nastavkom započete dobre regionalne saradnje, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Bevanda će 28. avgusta predvoditi delegaciju BiH u Berlini na konferenciji o zapadnom Balkanu, koju organizuje njemački kancelar Angela Merkel. Osim Bevande, u delegaciji su i ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Bevanda će učestvovati na radnoj sjednici sa njemačkim kancelarom i predsjednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom.

Na poziv njemačkog kancelara Angele Merkel 28. avgusta u Berlinu će se okupiti predstavnici BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Albanije i samoproglašenog Kosova, te EU.

Bevanda: Berlin nije Dejton 2

Sasvim je normalno da će se o krupnim političkim temama vezanim za BiH razgovarati, ali nakon izbora, kazao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, piše danas "Oslobođenje".

Riječ je o, kako je objasnio predsjedavajući Bevanda, jednom od pripremnih sastanaka premijera regije uoči konferencije o zapadnom Balkanu koju organizuje njemačka kancelarka Angela Merkel 28. avgusta u Berlinu, a u vezi sa kojom su se u našoj javnosti pojavile različite interpretacije i nagađanja.

Bevanda ističe da su izvan svake realnosti priče o tome kako će skup u Berlinu biti neka vrsta Dejtona 2 ili bilo šta slično.

''Sasvim je normalno da će se o krupnim političkim temama vezanim za BiH razgovarati, ali nakon izbora. No, vrijeme ne stoji, a i svi događaji u svijetu upućuju na punu opravdanost ovoga što je gospođa Merkel postavila kao inicijativu, a to je da u fokusu berlinskog skupa budu teme euroatlantskih integracija zapadnog Balkana, ali i zajednički projekti regije. Skup u Berlinu je poziv na regionalnu stabilnost i suradnju, u svakom smislu, sigurnosnom, političkom i gospodarskom, i to je prilika da regija, uz spomenute garancije sigurnosti i suradnje, promoviše projekte koji vode prema njenom dinamičnom ekonomskom oporavku. Ovi projekti su tema sastanka u Cavtatu'', ističe Bevanda, napominjući da će se on prije Berlina sastati i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

''Tako da ću zaokružiti konsultacije s kolegama premijerima iz regije '', napominje Bevanda, dodajući daje puno ljudi neodgovornim izjavama doprinijelo tome da se skup u Berlinu posmatra iz potpuno drugačijeg, pogrešnog ugla.

''Dejton 2, ili nešto slično tome, apsolutno nije bio ni u namjeri sazivanja konferencije, i zato nisam htio ni komentarisati slične rasprave, niti se u njih uključivati'', istakao je.

''Ponavljam, poziv na ovu konferenciju je poziv koji treba da rezultira snažnim impulsom prema svim zemljama regije, Hrvatskoj, kao članici EU, i nama koji smo na putu, ili sa zastojem ili sa velikim napretkom u evropskim integracijama. A da će opet biti zavrtanja ruku, političkih pritisaka, u to sam siguran, toga neće biti'', naglašava Bevanda.

''Sad su došli na red projekti i treba vidjeti da li imamo svi isto mišljenje vezano za stvari koje smo davno inicirali, prije svega za Јadransko-jonsku cestu, brzu cestu koja ide od Mostara do Splita, a koja se nadovezuje na cestu što polazi od Gradiške... No, o svemu tome poslije Cavtata, kad vidimo oko čega imamo isti stav i što možemo prezentovati kao zajednički projekt. Spreman sam sve što se na sastanku u Cavtatu potvrdi vjerodostojnim prezentovati i u Berlinu'', ističe Bevanda.