latinica  ћирилица
25/08/2014 |  08:57 | Autor: RTRS

Počinje pohod na posljednji Grend slem sezone

Poljednji Grend slem sezone počinje danas i trajaće do 8.septembra kada ćemo dobiti odgovore na pitanja ko je došao najspremniji u Njujork.

Američka turneja tenisera doživljava svoj vrhunac. Elita će se u naredne dvije nedjelje sliti u “Veliku Јabuku“ gdje će oni najbolji u bijelom sportu boriti za pehar posljednjeg Grend slem turnira sezone, US open.

Od tenisera Srbije se se očekuju najviši dometi, a bez sumnje ćemo imati priliku da uživamo gledajući i ostale umjetnike ovog sporta kako iz kola u kolo grabe ka trofeju. Bili ljubitelji tenisa ili ne, pred nama je jedan od najvećih sportskih događaja u godini.

Grend slem koji je ispisao stranice istorije bijelog sporta

US open je drugi najstariji Grend slem turnir u istoriji (iza, naravno Vimbldona), i igra se već 133 godine. Njujork je preuzeo domaćinstvo turnira od Njuporta, a između dva Svjetska rata održavan je čak i u Filadelfiji.

Prerastao je u veliki sportski događaj, a sve je, kao i na drugim teniskim takmičenjima, dobilo onu pravu, međunarodnu notu 1968.godine sa “Open“ erom. Ovaj period je jako važan za tenis jer je od tada počela praksa da se na svim međunarodnim turnirima mogu takmičiti zajedno i amateri i profesionalci i od tada je najboljim svjetskim igračima dozvoljeno da se profesionalno bave ovim sportom.

Šta ga to još čini posebnim:

- US open je prvi Grend slem turnir koji je uveo taj-brejk kao način odlučivanja o pobjedniku seta ukoliko je u njemu rezultat 6:6 u gemovima;

- Јedini Grend slem koji, po potrebi, za svaki set koristi taj-brejk čak i u odlučujućem petom (na Australijan openu, Rolan Garosu i Vimbldonu tada se igra na dva gema razlike);

- Zanimljiv je i po tome što se od 1970. do 1974. taj-brejk igrao dok neko ne dođe do pet osvojenih poena, a ne do sedam kao što je sada slučaj;

- 1973. postao prvi Grend slem koji je izjednačio novčane nagrade pobjedniku u muškoj i poibjednici u ženskoj konkurenciji

- Prvi je uveo i igru pod reflektorima, 1975. Godine.

Vladari US opena

Vrijeme je prolazilo. Rad, znoj, radost i suze zbog pobjeda i poraza pisali su istoriju. A istorija kaže ovako:

Na pobjednički tron “Artur Eš“ scene najviše puta su se popeli DŽimi Konors, Pit Sampras i Rodžer Federer koji su pokorili Njujork po 5 puta.

Stranice istorije ispisao je i Novak Đoković koji je u protekle četiri godine tri puta nastupio u finalu, a 2011. je podigao i pobjednički pehar.

U konkurenciji dama, Kris Evert je neprikosnovena vladarica US Opena sa čak šest titula a prate je Margaret Kort, Štefi Graf i Serena Vilijams sa po 5 titula.

Srbija još uvijek čeka pobjednicu na US openu. Najbolji plasman je finale Јelene Јanković 2008. kada je poražena upravo od Serene Vilijams.

Treba spomenuti Moniku Seleš koja je nastupajući za Јugoslaviju 2 puta slavila na američkom Gren Slemu.

Đoković ili Federer?

Određen je žrijeb za posljednji Grend Slem trunir sezone u kojem Srbija ima čak sedam predstavnika. Boje Srbije u Njujorku braniće Ana Ivanović, Јelena Јanković, Bojana Јovanovski, Novak Đoković, kao i mlade perjanice: Aleksandra Krunić, Dušan Lajović i Filip Krajinović.

Turnir je siromašniji za Rafaela Nadala koji zbog povrede neće biti u prilici da odbrani tron. Dva glavna favorita za trofej u muškoj konkurenciji su Novak Đoković i Rodžer Federer sa manje-više podjednakim šansama za titulu.

Činjenica je da Đoković ne igra u zavidnoj formi što se moglo vidjeti po nastutupima na američkom tlu, gdje je u posljednja dva turnira završio svoj nastup već u trećem kolu. Međutim titula na “Flešing medousu“ je motiv više tako da je svjetski broj jedan sigurno jedan od favorita za za trofej.

Đoković i Federer- vječiti rivali

 

Drugog favorita treba tražiti u Rodžeru Federu koji je pobjedom u Sinsinatiju pokazao da je u odličnoj formi.

Đoković će se na putu do završnice morati probijati kroz dosta teži žrijeb gdje već od projektovane osmine finala ide na Iznera, zatim na Mareja u četvrtini finala. U projektovanom polufinalu sa druge strane mreže imaće Stanislasa Vavrinku.

Sa druge strane, Federerov projektovani put do završnice je dosta lakši. Tako bi ga nakon Karlovića u trećem kolu očekivao Fonjini u osmini finala, te Dimitrov u četvrtfinalu. U polufinalu se može očekivati njegov duel sa Fererom.

Glavna favoritkinja u konkurenciji dama je sigurno Serena Vilijams, koja bi se eventulanom pobjedom izjednačila sa neprikosnovenom Kris Evert po broju titula.

Drugu favoritkinja je ujedno i treća nositeljica, Petra Kvitova, koja je slavila na posljednjem VTA turniru pred US open i tako najavila odličan tenis. Ne treba zapostaviti ni Simonu Halep koja je postavljena za drugu nositeljicu pa se sa Serenom Vilijams može naći tek u finalu. Svoju šansu za trofej sigurno vidi i odlična Agnješka Radvanska. Favoritkinje iz sjenke su Marija Šarapova, Ana Ivanović i Јelena Јanković.

Poljednji Grend slem sezone počinje danas i trajaće do 8.septembra kada ćemo dobiti odgovore na pitatanja ko je došao najspremniji u Njujork.

PRIPREMIO: Bojan Mičić