latinica  ћирилица
25/08/2014 |  09:07 | Autor: Nezavisne

OHR podršku Huseinoviću uslovio kažnjavanjem RTRS!?

Rafi Gregorijan je u vrijeme dok je bio prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH implicitno izvršio pritisak na v.d. RAK BiH time što je podršku ostanka na toj funkciji stavio u kontekst kažnjavanja Radio-televizije RS.

U dopisu od 4. januara 2010. godine, Gregorijan odgovara na dopis Kemala Huseinovića, koji praktično od formiranja RAK-a obavlja dužnost direktora, u kojem Huseinović pita da li OHR podržava njegov dalji ostanak na toj funkciji, s obzirom na to da Savjet ministara BiH ni drugi put nije imenovao njegovog nasljednika.

U odgovoru, Gregorijan citira Zakon o komunikacijama BiH da "Agencijom rukovodi generalni direktor kojeg predlaže Savjet RAK", te da je "generalni direktor odgovoran za sve regulatorne i administrativne funkcije Agencije". U nastavku podsjeća, da je Savjet ministara BiH zaključkom od 27. septembra 2007. utvrdio da Huseinović ostaje v.d. dok ne bude imenovan njegov nasljednik, te da "shodno tome, kao i u skladu s opšte prihvaćenim principom o kontinuitetu funkcije, v.d. vrši svoje dužnosti u punom svojstvu sve dok ne bude izvršeno imenovanje".

U zadnjem pasusu odgovora se nalazi sporni dio, koji na indirektan način sugeriše Huseinoviću da će imati podršku OHR-a ako kazni RTRS zbog nezakonitog korištenja digitalnih frekvencija, a taj dio citiramo u cijelosti:

"Nesprovođenje postupka imenovanja ne smije ugroziti funkcionisanje same institucije. Prema tome, potrebno je da osigurate da RAK nastavi aktivnosti na nizu važnih pitanja. U tom pogledu, dozvolite mi da Vas informišem da smo ja i visoki predstavnik veoma zabrinuti zbog nezakonitog korištenja digitalnih frekvencija od strane RTRS. Željeli bismo dobiti najnovije informacije u vezi sa odgovorom Agencije na ovaj problem", odgovora Gregorijan.

U to vrijeme visoki predstavnik je bio Valentin Incko. Odgovor je stigao odmah, pa je RAK već 21. januara izrekao kaznu RTRS od 100.000 KM, čime je, po svemu sudeći, Huseinović obezbijedio dalju naklonost OHR-a.

RTRS je nakon te sankcije, u januaru 2010. saopštio, da "odgovorno tvrdi da u BiH ne postoji zakonska regulativa koja određuje pitanje digitalnog emitovanja i da ne postoji mogućnost kažnjavanja zasnovana na zakonu", te da je kazna izrečena "zato što je sjedište RTRS u Banjaluci", i da se RTRS "spriječi u uvođenju novih tehnologija i izvršavanju obaveza prema EU".

Milorad Dodik, tadašnji premijer RS, rekao je da je odluka RAK-a "neprihvatljiva i predstavlja još jedan pokušaj omalovažavanja i potcjenjivanja institucija RS".

Iz RAK-a su za "Nezavisne novine" u petak odgovorili da je RAK od osnivanja bio predmet interesovanja međunarodne zajednice koja je uložila znatna finansijska sredstva u kreiranje regulatornih tijela. "Tačno je da se o pitanju imenovanja generalnog direktora, kao i mnogim drugim iz nadležnosti, Agencija obraćala predstavnicima međunarodne zajednice, a prvenstveno OHR-u i Evropskoj komisiji, za pravna tumačenja. Јedno o takvih tumačenja zatraženo je i u pomenutom dopisu. U odgovoru, Gregorijan eksplicitno i isključivo navodi odredbe iz Zakona o komunikacijama BiH, kao i Zaključak Savjeta ministara BiH od 27. septembra 2007. godine", tvrde iz RAK-a.

Istakli su da je sankcija RTRS izrečena zbog nelegalnog korištenja frekvencija za digitalno emitovanje te da je slučaj sproveden u skladu sa važećim pravilima i procedurama Agencije.

"Јedna od primarnih nadležnosti Agencije je regulisanje korištenja frekvencijskog spektra i sprečavanje nelegalnog emitovanja bilo koje vrste", naveli su iz RAK-a.

Iz OHR-a su u petak istakli da OHR uzima veoma ozbiljno činjenicu da Savjet ministara nije blagovremeno imenovao novog direktora RAK-a, iako je od Savjeta RAK-a dobio prijedlog kandidata.

"Očekujemo da ovo imenovanje bude izvršeno u skladu sa zakonom i u najkraćem mogućem roku. Što se tiče pisma iz 2010. godine, ono je u skladu sa opšte prihvaćenim principom kontinuiteta funkcija, čiji je primarni cilj da se omogući kontinuirano funkcionisanje institucija. Taj princip je OHR uvijek podržavao. Konkretno, ne smije se dozvoliti da propust bilo kojeg nadležnog organa da izvrši imenovanje na određenu poziciju u zakonskom roku vodi ka blokadi bilo koje institucije na bilo kom nivou. Јoš jednom pozivamo Savjet ministara da izvrši ovo imenovanje što je prije moguće", istakli su u OHR-u.