latinica  ћирилица
25/08/2014 |  10:33 | Autor: RTRS

Djeca sa Kosmeta stigla kući

Djeca sa Kosmeta kasno sinoć doputovala su u južnu srpsku pokrajinu nakon sedmodnevnog boravka u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Odbora za pomoć Srbima Kosmeta.
Djeca sa Kosova otputovala iz Srpske - Foto: SRNA
Djeca sa Kosova otputovala iz SrpskeFoto: SRNA

Direktori škola, nastavnici i roditelji djece uputili su veliku zahvalnost Odboru, prodicama i cijeloj Srpskoj na velikom gostoprimstvu i toplini koju su porodice i institucije Srpske pružile njihovoj djeci i učenicima.

Sklopljena su mnoga prijateljstva, a najvljene su posjete nastavnika i direktora osnovnih škola u Srpskoj na KiM. Posredstvom Odbora za pomoć Srbima Kosmeta dogovoreno je bratimljenje Bileće i Gračanice 12. novembra.

Srbac je izrazio želju da se bratimi sa Velikom Hočom, dok je načelnik opštine Gacko Milan Radmilović najavio da hercegovačke lokalne zajednice iduće godine planiraju da pokrenu inicijativu za izgradnju hercegovačke kuće u Zvečanu na sjeveru Kosmeta.

"Vjerujemo da će ovaj projekat iduće godine biti još masovniji. Isti smo narod, slične muke su nas povezale, moramo biti zajedno, a sada je najvažnije da pomožemo srpskom narodu da opstane na Kosovu i Metohiji, ikoni srpskog naroda, ma gdje bio", navode iz Odbora i zahvaljuju svima u Srpskoj, prodicama, osnovnim školama, Centru "Zaštiti me" Banjaluka, načelnicima i rukovodstvima opština, institucijama, Vladi Srpske i premijeru Željki Cvijanović, predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku na svemu što su učinili za djecu Kosmeta.

Djeca sa Kosmeta su od 17. do 24. avgusta boravila u Banjaluci, Mrkonjić Gradu, Gradiški, Prnjavoru, Teliću, Gacku i Bileći.