latinica  ћирилица
25/08/2014 |  14:29 | Autor: SRNA

Kina UIO BiH donirala dva vrijedna skener vozila

Ambasador Kine u BiH Dong Čunfeng predao je danas Upravi za indirektno oporezivanje BiH donaciju Vlade Kine - dva specijalizovana velika skener vozila i kontejnera za kontrolu uvoza robe, vrijedna 10 miliona KM.
Kina:  Kamioni za UIO - Foto: SRNA
Kina: Kamioni za UIOFoto: SRNA

- Ova donacija pomoći će nam da se snažnije uhvatimo u koštac sa organizovanim kriminalom i korupcijom, kao i sprečavanjem carinskih i trgovinskih prekršaja. Donirana vozila omogućavaju da se detljano izvrši pregled kontejnera i kamiona i da budu otkrivene bilo kakve sumnjive stvari u njima - rekao je direktor UIO BiH Miro DŽakula.

Prema njegovim riječima, obuku za upravljanje ovim vozilima, u saradnji sa kineskim partnerima, već su prošla 22 službenika UIO BiH. On je naglasio da je proizvođač ovih vozila "Nuktek kompani limitid", koja je vodeći svjetski proizvođač opreme za provjeru prtljaga, putnika i tereta na kopnenim graničnim prelazima, aerodromima, morskim pristaništima, željeznici.

- Ova dva vozila biće locirana na najfrekventnijim carinskim terminalima u Sarajevu i Gradišci, a kako je riječ o mobilnim skener vozilima, ona će često biti korištena za provjere teretnih vozila i kontejnera i u drugim mjestima u BiH - rekao je DŽakula.

Kineski ambasador je istakao da su ovi kamioni izrađeni u njegovoj zemlji, i to u skladu sa najvišim svjetskim standardima.

- Upotreba ovih specijalnih vozila olakšaće kontrolu robe na carinskim prelazima u BiH, a današnja svečanost potvrda je prijateljskih odnosa BiH i Kine - rekao je Čunfeng.

Prema njegovim riječima, Vlada Makedonije, koja raspolaže sa sličnim kamionima, već nakon godinu počela je da ostvaruje značajan finansijski priliv u budžet.