latinica  ћирилица
25/08/2014 |  17:22 | Autor: RTRS

Rulet zvani Baloteli

Mnogi se pitaju je li 16 miliona funti koje je ponudio Liverpul previše staviti na rulet koji se zove Mario Baloteli.

Piše: Momir Јelovac (Al Jazeera)

Why always me? (Zašto uvijek ja?)

Kada je Mario Balotelli prošle godine otišao iz Mančester Sitija u Milan, odahnuli su mnogi - navijači, treneri, menadžeri, fudbalske sudije - gotovi svi oni koji Premijer ligu čine najjačom, najskupljom i najatraktivnijom u svjetskom sportu.

Oni koji su željeli odlazak kontroverznog "Supermarija" zauvijek nisu ni pomišljali da će se vratiti, posebno ne tako brzo. Јoš se manje očekivalo da će ga kupiti Liverpul koji se na jedvite jade, ali uz "pristojnu" naknadu od 60 miliona funti "otarasio" Luisa Suareza.

Јednu plutajuću minu Brendan Rodžers zamijenio je tempiranom bombom... tako bar procjenjuju mnogi fudbalski hroničari na britanskom ostrvu. Zanimljiva je činjenica da je upravo Rodžers, za vrijeme turneje Liverpula po SAD-u prije dvadesetak dana na jednoj pres-konferenciji upitan o mogućnosti angažmana Balotelija, kategorički odgovorio da Liverpul nije zainteresiran.

I onda - bomba, ali ne od Balotelija, nego upravo iz Liverpula. Ponudili su 16 miliona funti Milanu, što je Berluskonijeva klupska operativa odmah prihvatila. Da li je to znak da Milanu trebaju novci ili da se žele osloboditi "neukrotivog" Balotellija, kako je jednom Žose Murinjo za vrijeme svog mandata u Interu opisao rad sa Mariom.

"Nemoguć karakter"

Možda situacija u kojoj se našao Inter u Kazanu u Ligi šampiona najbolje objašnjava procjenu Murinja: "Igrali smo meč Lige šamoiona protiv Rubina. Svi napadači povrijeđeni (Milito, Eto), držimo neriješeno. U 42. minuti Mario dobije žuti karton. U poluvremenu od 15 minuta koje sam imao na raspolaganju, potrošio sam 14, objašnjavajući Mariju da ne reaguje na bilo koju situaciju, da zatvori uši i oči. Bez reakcija, šta god da se dogodi. U 48. minuti je dobio crveni karton“.

Roberto Manćini, nekadašnji trener Sitija, mnogo puta je izjavio da je Mario nemoguć karakter, ali da je dobar momak. No, izgubio je živce prije jednog treninga 2012. kad su ljudi iz osiguranja spriječili međusobno natezanje i potezanje Balotelija i Manćinija koje je prijetilo da se pretvori u fizički obračun.

Ono što je najčudnije u svemu - Baloteli je prihvatio dolazak u Liverpul za dvostruko manju sedmičnu platu. Možda i to spada u mozaik njegovih ekscentričnih poteza, bilo da se radi o učinku na terenu ili van njega. Novac očito nije ključni motiv njegovog povratka u Premijer ligu.

Pamti se jedan od njegovih "ispada" u Mančesteru kada je zaustavljen zbog saobraćajnog prekršaja i kada su policajci u rutinskom pregledu vozila otkrili 5.000 funti. Na pitanje zašto nosi toliku gotovinu, odgovor je bio u skladu filozofije onoga ko vozi najnoviji model Ferarija: "Zato što sam bogat".

Pamti se i da je jednom beskućniku u Mančesteru darovao priličnu svotu funti.

Protok novca oko Balotelija izgledao je ovako: Siti je platio Interu 17,3 miliona funti, Milan je Balotelija kupio od Sitija za 19 miliona, a povratak Marija u Premjier ligu Liverpul će koštati 16. Naravno, tu nije uračunata njegova plata.

Na terenu, fudbalska vrijednost Marija nikada nije bila upitna, a još manje strast kojom je ulazio u svaki meč, svaki duel... Nije štedio sebe, protivnike još manje.

Za vrijeme trogodišnje karijere u Sitiju odigrao je 54 utakmice, postigao 20 golova, zaradio četiri crvena kartona i jednu suspenziju od četiri utakmice zbog gaženja kramponima Skota Parkera (to nije vidio sudija utakmice Hauard Veb, pa je kažnjen naknadnim pregledom snimka utakmice).

No, navijači Sitija pamtiće ga i slaviti zbog sjajne asistencije Agueru, koji je onim čuvenim pogotkom u posljednjim sekundama utakmice protiv Kvins Park Randžersa 2012. donio titulu "Građanima".

Pamte ga i proklinju engleski navijači zbog onog pogotka na Svjetskom prvenstvu (2:1 za Italiju), koji je Engleze praktično eliminisao u grupi.

Pamtiće ga i po tome što je za gol i pobjedu protiv Urugvaja, kojim bi ostavio tračak nade Englezima da u slučaju pobjede protiv Kostarike nekim čudom prođu dalje, tražio kraljicin poljubac, ali to se nije dogodilo.

Fudbalski rulet

Šta će tražiti od Liverpula ukoliko osvoji naslov, ne zna se. Јoš se ne znaju ni detalji i klauzule ugovora koji je i dalje predmet pregovora.

Procurile su priče o tome da će i plata i bonus zavisiti od učinka na terenu i van njega. Tako nešto se do sada nije dogodilo u Premijer ligi. Mnogi kažu da takav igrač, kao cjelokupan "paket", sa svim manama i vrlinama, još od vremena DŽordža Besta nije igrao na britanskom ostrvu.

I na kraju, ono s početka, malo modifikovano: "Wha always me?" Zašto ga hoće Liverpul? Јednostavno, Rodžersu u napadu treba, uz Sterlinga, Staridža i treći "zub". Naravno, to nije bukvalna aluzija na zamjenu za Luisa Suareza, ali mnogi se pitaju da li je 16 miliona funti previše staviti na rulet koji se zove Baloteli. Liverpul je već potrošio gotovo 130 milona funti na Lovrena, Markovića i Lalanu, pa tih 16 miliona za Balotelija nije "velika stvar" - drugim riječima, rizik se isplati.

Ukoliko potpiše ugovor, Mario Baloteli, ipak, neće moći igrati večeras protiv svog bivšeg kluba Mančester Sitija, jer je morao biti registrovan do petka u podne. Tako će propasti spektakularna prilika da veoma brzo dobijemo odgovor da li je Brendan Rodžers dobitnik na tom ruletu.

Izvor: balkans.aljazeera.net