latinica  ћирилица
25/08/2014 |  20:58 | Autor: RTRS

Republički zavod za statistiku - Plate više za 4,5 odsto, cijene hrane niže

Više godina unazad prosječna plata u Republici Srpskoj bila je manja od one u Federaciji. Posljednja dva mjeseca statistika se okrenula u korist zaposlenih u Srpskoj.

Prosječna plata u RS u julu je iznosila 830 maraka. U poređenju sa istim periodom u prošloj godini, plate su više za 4,5 odsto. Cijene hrane su niže za 1,7 odsto. Bile bi i niže da uvoznici nisu naduvali cijene pojedinim sortama voća i povrća.

Najviše plate u finansijskom sektoru

Već drugi mjesec, kada je riječ o platama, Republički zavod za statistiku obavljuje da zaposleni u Srpskoj imaju više plate u odnosu na prošlu godinu.

Radmila Čičković, direktor zavoda za statistiku izjavila je za RTRS da su najviše plate u finansijskom sektoru.

"U julu mjesecu 2014. godine najviša isplaćena prosječna plata je u području finansijske djelatnosti 1281 marka", rekla je Čičković.

Najniže plate su i dalje u uslužnoj djelatnosti – oko 400 maraka, dok 200 maraka više imaju u prosjeku zaposleni u realnom sektoru.

Predsjednik Udruženja potrošača RS, Dragovan Petrović je rekao da "oni koji su do sada živjeli dobro i dalje će živjeti, a realni sektor koji stvara, koji je bitan u platežnoj moći nije ništa napravio“

Cijene voća u odnosu na prošlu godinu više su za oko 30 odsto

Oni sa primanjima iznad prosjeka mogu priuštiti i kupovinu pojedinog voća koje je za većinu građana odavno luksuz.

Cijene voća u odnosu na prošlu godinu više su za oko 30 odsto. Najviše su poskupili limun, kivi, i koštunjičavo voće.

Dok se zemlje EU suočavaju sa viškom voća i gdje se pojedino voće, popun limuna prodaje za pola evra, na banjalučkoj tržnici za kilogram limuna košta 6 KM.

Za visoke cijene pojedinih proizvoda odgovorni su uvoznici koji, smatraju u Udurženju potrošača, malo tržište koriste za manipulaciju.

Ipak, poručuju da sve ima svoj rok - pa i monopol uvoznika, jer je roba kvarljiva, a cijena varljiva.

Spoljnotrgovinska razmjena 4,28 milijardi

Spoljnotrgovinska razmjena Republike Srpske u prvih sedam mjeseci iznosila je četiri milijade i 280 miliona, od čega je izvezena roba vrijednosti milijardu i 569 miliona, a uvoz je bio dvije milijarde i 711, 2 miliona maraka.

Najviše se izvozilo u Italiju, a uvozilo iz Rusije. Zabilježen je i porast industrijske proizvodnje. U odnosu na prethodni mjesec u julu se prozvodilo više za 0,8 odsto. U ovoj oblasti povećan je i broj zaposlenih za 1,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.