latinica  ћирилица
26/08/2014 |  08:16 | Autor: AFP

U Minsku susret Putina i Porošenka

U Minsku se danas sastaju lideri EU, Ukrajine i država članica Carinske unije, koju čine Rusija, Bjelorusija i Kazahstan.

Sastanku će prisustvovati visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i evropski komesari za trgovinu Karel de Giht i energetiku Ginter Etinger.

Na dnevnom redu biće odnosi Carinske unije i Ukrajine poslije potpisivanja sporazuma o pridruživanju sa EU, energetskoj bezbjednosti i katastrofalnoj humanitarnoj situaciji na istoku Ukrajine.

Planiran je i odvojeni susret predsjednika Rusije Vladimira Putina i Ukrajine Petra Porošenka.

Moskva: Ruski vojnici greškom prešli ukrajinsku granicu

Ruski vojnici greškom su prešli granicu sa Ukrajinom u oblasti u kojoj su patrolirali i nisu pružali otpor prilikom privođenja, izjavio je danas Itar-tasu izvor iz ruskog Ministarstva odbrane.

- Vojnici o kojima je riječ bili su u patroli na rusko-ukrajinskoj granici. Prešli su je greškom u nerazvijenom području u kojem nije bilo znakova - rekao je zvaničnik.

- Ukrajinski vojnici nekoliko puta su ulazili na rusku teritoriju odvojeno ili u grupama od preko 500, sa oružjem u rukama ili u oklopnim vozilima, a mi zbog toga nismo dizali buku. Јednostavno smo vratili na bezbjedna mjesta na ukrajinskoj teritoriji sve koji su to željeli - istakao je ovaj zvaničnik.

Ukrajinske bezbjednosne službe objavile su video snimak na kojem su, navodno, prikazani ruski vojnici uhvaćeni u akciji ukrajinskih snaga. Snimak je objavljen uoči najavljenog sastanka ruskog i ukrajinskog predsjednika u Minsku, na razgovorima o okončanju konflikta na istoku Ukrajine.

U saopštenju se navodi da je privedeno deset ruskih vojnika koji su prešli na ukrajinsku teritoriju u koloni od nekoliko desetina naoružanih pješadijskih vozila.

Ruski vojnici privedeni su sa ličnim dokumentima i naoružanjem nedaleko od mjesta Amvrosijivka, u regionu Donjecka, saopštila je ukrajinska bezbjednosna služba.

Rusija je ranije demantovala da pruža vojnu pomoć separatistima na istoku Ukrajine.