latinica  ћирилица
26/08/2014 |  09:03 | Autor: TANЈUG

Zlatibor: Najbolji sportski film "Nekada braća"

"Nekada braća", dokumentarni film američke produkcije o Vladi Divcu i Draženu Petroviću, najbolje je ostvarenje trećeg Međunarodnog sportskog filma na Zlatiboru.

Nagrada za najbolju režiju "Dinko Tucaković" pripala je Draganu Elčiću, autora filma "Trag" iz BiH. O nagradama je odlučivao žiri kojim je predsjedavao reditelj Puriša Đorđević, a u kome su još bili Elena Nikolajevna Barozova, glumica iz Rusije, i Vanja Dermendžijeva, urednica sportske redakcije bugarske nacionalne televizije.

Poljsko ostvarenje "Stići do kraja" pobralo je priznanje za najbolju fotografiju, "Moja najveća priča" francuske rediteljke Sare Mirjam Parso nagrađeno je za visoke moralne vrijednosti sporta, dok je specijalna nagrada festivala pripala "Pobjedicima" Јovana Memedovića.

Savjet Festivala dodijelio je i dvije specijalne nagrade za doprinos sportskom filmu: laureati su "Plamen koji grije srce" ruskog reditelja Јevgenija Bogartijeva koji u svom opusu ima 112 sportskih filmova, i "Ostrvo sreće" Ukrajinca Sergeja Dolbinova, koji je nagrađen za očuvanje istorije sporta.