latinica  ћирилица
26/08/2014 |  10:31 | Autor: RTRS

Prijedor bogatiji za novi mural

Ovogodišnji pobjednik konkursa "Paola de Maninkor 2014", Atila Samoži, počeo je oslikavanje murala "Transformacija" u centru Prijedora.

Prijedor će ove godine, nakon "Šeširdžije", dobiti i "Transformaciju" u vidu murala. Pobjednik ovogodišnjeg konkursa, Atila Samoži Vidam, počeo je radove na fasadi zgrade u centru grada.

- Uvijek postoji jedan centralizovani dio na svakoj slici, koji predstavlja trenutak te transformacije, a sama transformacija koja će biti prikazana u Prijedoru, kao mural, treba da predstavlja stari Prijedor i novi Prijedor kao grad murala - rekao je autor.

Ovo je jedini konkurs u jugoistočnoj Evropi ovakvog tipa, a ideja je nastala još 1998. godine, kada je italijanska slikarka Paola de Maninkor, na zidu prijedorske Elektrotehničke škole oslikala prvi mural. Ideja i dalje živi.

Boris Eremić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika, Prijedor, kaže da je ovo je jedan od najvećih kulturnih projekata u Republici Srpskoj, a istovremeno i jedan od rijetkih u rangu međunarodnih konkursa.

Iako su radovi bili na kratko dovedeni u pitanje, prijedorsko Udruženje likovnih umjetnika, uz brojne partnere, smoglo je snage da do oslikavanja murala ipak dođe. Pomogao je i prijedorski Arcelor Mital, koji je uplatio novac za novu fasadu zgrade, kako bi radovi što prije počeli.

Na prošlogodišnjem konkuru pobijedio je "Šeširdžija" Nataše Konjević, iz Banjaluke, a završetak ocrtavanja "Transformacije", očekuje se za dva dana, kada će Prijedor dobiti novi mural, dok je svečano otvaranje 5. septembra.