latinica  ћирилица
26/08/2014 |  11:01 | Autor: SRNA

Vekarić: Traženo lociranje 37 lica u BiH

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tražilo je od Tužilaštva BiH da locira 37 lica koja nisu srpske nacionalnosti, a dovode se u vezu sa zločinima nad Srbima u BiH, rekao je zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

- Od Tužilaštva BiH smo tražili da 37 lica, koja nisu Srbi, lociraju na teritoriji BiH. Manji dio je Republika Srpska, veći dio je Federacija BiH - rekao je Vekarić, koji nije mogao da kaže o kojim predmetima je riječ i o čijim državljanima.

Naveo je da je i Tužilaštvo BiH tražilo od Tužilaštva Srbije provjere za neka lica i da su one urađene.

- To se sve radi u saradnji sa Tužilaštvom BiH. Obostrano su razmijenjeni podaci. Ti predmeti se rade u saradnji dva tužilaštva - kaže Vekarić.

Istakao je da Tužilaštvo Srbije radi i formira predmete ne prema tome ko je čiji državljanin, već prema mjestima izvršenja zločina, a onda se raspituje o potencijalnim počiniocima.

- Predmet je baza, a ne lica koja su potencijalno mogla da učine zločin. Imamo bezbroj predmeta u različitim fazama, među kojima i predmeti koji se odnose na zločine nad Srbima u BiH - rekao je Vekarić.

List Pres Republike Srpske objavio je da je Tužilaštvo za ratne zločine pokrenulo istragu protiv nekoliko desetina Bošnjaka iz Sandžaka za koje postoji sumnja da su za vrijeme proteklog rata u BiH počinili zločine nad Srbima.

Pozivajući se na svoje izvore, list navodi da se među tim licima u brojnim istragama nalaze Ejup Ganić i Sefer Halilović, ali i mnogi drugi. Sagovornici navode da nije tajna da je nekoliko hiljada Bošnjaka iz Raške/Sandžaka akvitno učestvovalo u ratnim sukobima na strani tzv. Armije BiH i da se jedan broj dovodi u vezu sa najstrašnijim zločinima počinjenim nad Srbima.