latinica  ћирилица
26/08/2014 |  11:54 | Autor: Agencije

Naučnik koji je otkrio ebolu oštro kritikovao SZO

Peter Piot, belgijski naučnik koji je zajedno s kolegama otkrio virus ebole 1976, kritikovao je "izuzetnu sporost" Svjetske zdravstvene organizacije da reaguje na epidemiju ebole koja vlada od marta u zapadnoj Africi.

- Nikada nismo imali epidemiju takvih razmjera. SZO se "probudila" tek u julu, a od marta dobijamo pozive u pomoć iz pogođenih zemalja za epidemiju koja je izbila još u decembru 2013. godine - rekao je Piot, i dodao, da je SZO prekasno preuzeo "vođstvo" u suzbijanju epidemije.

SZO je polovinom avgusta odobrila da se zemljama pogođenim ebolom, prvenstveno Liberiji, uputi eksperimentalni serum za liječenje pošto još ne postoji ni lijek, ni vakcina protiv tog smrtonosnog virusa.

- Najmanje što možemo da učinimo jeste da im obezbijedimo taj ekperimentalni lijek - rekao je Piot, i dodao, da se epidemija pojavila u zemljama u kojima poslije višegodišnjih građanskih ratova ne funkcionišu zdrastveni sistem.

Prema posljednjem bilansu SZO objavljenom u subotu, 1.427 osoba je umrlo od 2,615 inficiranih slučajeva. Ebola je pogodila Gvineju, Liberiju, Sijera Leone, Nigeriju, a odnedavno i Kongo.