latinica  ћирилица
26/08/2014 |  12:15 | Autor: Agencije

Šindler: Centar islamizma u Evropi nije BiH, nego Beč!

Politički analitičar DŽon R. Šindler upozorio je da bečki ekstremisti regrutuju borce iz zemalja Balkana.

Austrija je odlučila da promijeni dosadašnju blagu politiku prema radikalnim islamistima, zbog koje je Beč postao vodeći evropski centar za regrutaciju islamskih ratnika, odmah iza Londona, koji i dalje ima primat.

Najmanje 130 islamista iz Beča je otputovalo na ratište u Siriji, najčešće da bi se borili u redovima terorističke grupe Islamska država, koja posljednjih mjeseci osvaja sve više teritorija u Siriji i Iraku. Austrijska ministarka Јohana Mikl-Litner poručila je da Beč mijenja svoju politiku tolerancije prema ekstremistima i traži oduzimanje državljanstva i protjerivanje onih koji se priključe terorističkim grupama. Prema zakonu, ako se utvrdi da je neko učestvovao u borbama u trećoj zemlji, austrijski sud može da ga osudi do 10 godina zatvora, ali mu zasad ne može oduzeti državljanstvo.

Prema podacima policije, trenutno se u inostranstvu bori oko 130 osoba iz Austrije, objavila je ministarka Mikl-Litner. Radikalni islamisti čine malu grupu među pripadnicima islamske vjerske zajednice u Austriji, rekla je ona, a najčešće je riječ o mlađim muškarcima nižeg obrazovanja i lošijeg socijalnog statusa. Direktor policije Konrad Kogler rekao je da se mreža radikalnih islamista u Austriji sastoji od više ćelija, međusobno labavo povezanih. Neke austrijske džamije pretvorile su se u ekstremističke centre za agitaciju, ali policija tvrdi da ih ima pod kontrolom.

Austrija će voditi politiku nulte tolerancije prema teroristima - poručila je ministarka, bez obzira da li su na putu prema ratištu ili agituju po Austriji.

Najžešću akciju protiv džihadista pokrenula je Priština, navode austrijski mediji, hapšenjem 40 mudžahedina koji su se vratili iz borbi u Siriji i Iraku. Slična velika akcija u BiH tek se očekuje, ali poznavaoci kažu da ona neće uroditi plodom ako se istovremeno ne prekinu njihove veze s istomišljenicima u Beču, koji već godinama predstavlja finansijsku i regrutacijsku bazu vehabijama, odnosno selefijama u BiH. 

Mediji u BiH detaljno su opisivali veze između radikalnog bečkog imama Muhameda Porče s vehabijama u Gornjoj Maoči i drugim mjestima u BiH, odakle mladići odlaze na ratišta u Siriju i Irak sa osmjehom kao da idu u Diznilend, bogato dokumentarišući svoj ratni put fotografijama i svjedočanstvima na Fejsbuku.

Politolog iz Sarajeva Vlado Azinović kaže da se u BiH ubrzo očekuje policijska akcija, s obzirom na krvavi razvoj situacije u Iraku. "Brutalno nasilje kojim se koriste ekstremisti nije slučajno, sve je to dio dugoročne strategije sa ciljem uspostavljanja islamske države. Pripadnicvi ISIL-a postaju neka vrsta uzora za dječake od 15-16 godina, željne dokazivanja, što je danas u BiH jako opasno", upozorava Azinović.

On kaže da su poseban problem mladići iz dijaspore, iz Austrije, isto kao i iz Norveške ili bilo koje druge zemlje u kojoj danas živi 1,3 miliona izbjeglih iz BiH. "Ne znamo koliko je tih ljudi otišlo u Siriju, ali je poznato da su mladići iz dijaspore mnogo podložniji ekstremističkoj propagandi", istakao je Azinović.